Obama vyzval na riadený odchod Británie z EÚ

NETKY.SK • 10 Júl 2016, 14:34 • 2 min
Obama vyzval na riadený odchod Británie z EÚ

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama očakáva, že Británia odíde z Európskej únie (EÚ) po júnovom referende a obáva sa negatívneho vplyvu tzv. brexitu na britskú, európsku aj globálnu ekonomiku.

slovakia

left justify in out

Informovala tom agentúra Reuters.

 

Britskí voliči v referende 23. júna hlasovali za odchod svojej krajiny z európskeho bloku. Washington podľa Obamu chce, aby bol tento proces riadený, a aby obe strany v budúcnosti nadviazali pokiaľ možno čo najtesnejšie vzťahy.

 

Zdôraznil, že je dôležité, aby žiadna zo strán počas rokovaní o odchode nepritvrdzovala svoj postoj spôsobom, ktorý by uškodil ich ekonomikám a v konečnom dôsledku aj svetovému hospodárstvu. A to v čase, keď sa globálnej ekonomike stále nedarí zrýchliť. Obama to vyhlásil po skončení summitu NATO vo Varšave.

 

Americký prezident zároveň vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby pomohla zabezpečiť riadený odchod Británie z EÚ a vytvoriť tesné väzby medzi Bruselom a Londýnom.

 

Obama sa stretol s Merkelovou na okraji summitu a obaja znovu potvrdili, že je potrebné zabezpečiť riadený proces vystúpenia Británie z EÚ, ktorý by určil budúce vzťahy medzi bývalým členom a Úniou.

 

A zhodli sa na tom, že tesné väzby medzi Spojeným kráľovstvom a jeho onedlho bývalými partnermi v EÚ sú v záujme nielen ich dvoch, ale celej transatlantickej komunity.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies