Obama verí, že Senát schváli zmluvu START do konca roka

NETKY.SK • 9 December 2010, 08:11 • 2 min
Obama verí, že Senát schváli zmluvu START do konca roka

Obama verí, že Senát schváli zmluvu START do konca roka

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama je presvedčený, že novú dohodu s Ruskom o znížení počtu jadrových zbraní Senát ratifikuje do konca tohto roka.
      Na stretnutí s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským Obama vyjadril očakávanie, že Senát dá zmluve zelenú "pre jej vlastnú hodnotu" a to skôr, ako sa Kongres rozíde na koncoročné sviatky.
      Nová zmluva START o strategických zbraniach, ktorú podpísal Obama s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom v apríli, zaväzuje obe krajiny znížiť počet rozmiestnených jadrových hlavíc do siedmich rokov na najviac 1550, teda o 30 percent.
      Obama zahrnul zmluvu k prioritám svojej zahraničnej politiky a opakovanej vyzýval Senát na jej ratifikáciu do konca roka.
      Prezident však čelí odporu republikánov, ktorí chcú záruky, že administratíva zmodernizuje súčasnú americkú jadrovú výzbroj.
      Nedávno však niektorí republikánski senátori, ako John McCain a George Voinovich, naznačili záujem o diskusiu o tejto zmluve.  
      Komorowski taktiež vyjadril podporu ratifikácii novej dohody START. Tá nahradí predchádzajúcu dohodu z roku 1991, ktorej účinnosť vypršala v decembri 2009.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies