Obama v telefonáte s Merkelovou nepriamo priznal jej monitorovanie

NETKY.SK • 26 Október 2013, 16:51 • 2 min
Obama v telefonáte s Merkelovou nepriamo priznal jej monitorovanie

BERLÍN - Podľa periodika sa s odpočúvaním začalo zrejme pred asi desaťročím, teda za Obamovho predchodcu Georgea W. Busha.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama mal v stredajšom telefonáte s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou údajne priznať, že nevedel o odpočúvaní jej mobilného telefónu americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Správu priniesli dnes internetové vydanie Frankfurter Allgemeine Zeitung i tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung. Toto periodikum nešpecifikovalo zdroj predmetnej informácie.
Hovorca nemeckej spolkovej vlády, ktorého oslovila tamojšia tlačová agentúra, akýkoľvek komentár tejto informácie odmietol s tým, že o obsahu dôverných rozhovorov Berlín neinformuje.
Podľa informácií novín New York Times Spojené štáty ubezpečili nemeckú spolkovú vládu, že prezident Obama nevedel nič o predpokladanom monitoringu mobilného telefónu kancelárky Merkelovej.
Susan Riceová, poradkyňa amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť, o tom informovala svojho nemeckého kolegu Christopha Heusgena, Merkelovej poradcu pre bezpečnostné otázky. Odmietla však potvrdiť odpočúvanie, píše New York Times bez udania zdrojov.
Podľa periodika sa s odpočúvaním začalo zrejme pred asi desaťročím, teda za Obamovho predchodcu Georgea W. Busha. Nie je však jasné, čo k tomu viedlo Bushovu administratívu a prečo Obama evidentne ani po piatich rokoch v Bielom dome o tejto aktivite nevedel.
"Spojené štáty nemonitorujú a nebudú monitorovať komunikáciu kancelárky," citovala ešte v stredu hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho tlačová agentúra AP. Na základe tohto vyjadrenia sa vyrojili špekulácie o tom, že sa tak mohlo diať v minulosti, pretože o tej hovorca nehovoril.
Lídri EÚ sa na nedávnom summite v Bruseli vyslovili za udržanie silného transatlantického partnerstva napriek hnevu nad obvineniami z rozsiahleho amerického sledovania spojencov. Francúzsko a Nemecko však stále trvajú na tom, že tento rok by sa mali so Spojenými štátmi dohodnúť nové pravidlá spravodajského sledovania.
"Hľadáme bázu spolupráce medzi našimi spravodajskými službami, ktoré všetci potrebujeme a od ktorých všetci dostávame množstvo informácií... toto je transparentné, jasné a zodpovedá to tomu, že sme partneri," povedala Merkelová.
Francúzsky prezident Francois Hollande povedal, že v stávke je zachovanie vzťahov so Spojenými štátmi a dôvera musí byť obnovená a posilnená.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies