Obama v prípade smrti černošského tínedžera prešiel od vášne k pokoju

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 10:16 • 2 min
Obama v prípade smrti černošského tínedžera prešiel od vášne k pokoju

WASHINGTON - Keď sa americký prezident Barack Obama vlani vyjadril k smrti černošského mladíka Trayvona Martina, urobil to veľmi vášnivo a vyhlásil, že keby mal syna, vyzeral by ako tento zabitý tínedžer. Z úst prvého černošského prezidenta USA išlo vtedy o zriedkavú verejnú narážku na rasu.

slovakia

left justify in out

Teraz, keď súd na Floride zbavil obvinení muža, ktorý smrteľne postrelil neozbrojeného 17-ročného Martina, a keď bremeno prípadných budúcich obvinení leží na prezidentovej administratíve, Obama sa snaží vniesť pokoj do tohto citlivého prípadu plného vášní, komentuje agentúra AP.

 

Obama v krátkom vyhlásení k súdnemu verdiktu označil prípad za "tragédiu", ale zároveň naliehavo požiadal verejnosť, aby rešpektovala rozhodnutie súdu na Floride, ktorý oslobodil Georgea Zimmermana - muža obvineného z usmrtenia tínedžera. Prezidentova zdržanlivá reakcia len zdôrazňuje zložité uvažovanie Washingtonu, ktorý bojuje s dôsledkami prípadu, vyvolávajúceho napätie medzi Američanmi, píše AP.

Zimmerman (29), dobrovoľník v susedskej hliadke, vlani zastrelil neozbrojeného 17-ročného černošského mladíka Martina. Na úrovni štátu Florida ho v sobotu 13. júla oslobodili z vraždy druhého stupňa a porota sa vyhla tomu, aby prípad posudzovala ako zabitie. Zimmerman tvrdil, že pri nočnej konfrontácii konal v sebaobrane. 

Podľa členov poroty mohol Zimmerman použiť smrtiacu silu, a teda zastreliť tínedžera - a to nielen ak naozaj čelil smrti alebo telesnému zraneniu, ale aj ak si len myslel, že je v nebezpečenstve. Kritici verdiktu vyzvali ministerstvo spravodlivosti USA, aby prokurátori zažalovali Zimmermana za trestný čin na federálnej úrovni.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies