Spor vo vládnej koalícii neukončil ani lockdown

NETKY.SK • 17 December 2020, 16:15 • 2 min
Spor vo vládnej koalícii neukončil ani lockdown

BRATISLAVA - Existuje vôbec ešte šanca, že spor medzi ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a premiérom Igorom Matovičom niekedy skončí?

slovakia

left justify in out

 Zatiaľ to tak nevyzerá. Spory medzi obidvomi koaličnými partnermi prestali byť sporadické a v posledné týždne sa rozhoreli naplno. 

 

Premiér na brífingu


Premiér Igor Matovič včera na svojom krátkom brífingu uviedol, že za lockdown na Slovensku môže najmä prezidentka Zuzana Čaputová a minister hospodárstva Richard Sulík.

 

Kým podľa neho, prezidentka " demoralizovala Slovensko" tým, že opakovane vyhlásila, že celoplošné testovanie by malo byť na Slovensku na dobrovoľnej báze, ministra hospodárstva viní z toho, že nezabezpečil riadne a včas testy na ďalšie kolá testovania. 

 

img


Minister hospárstva a testy 


Rezort hospodárstva nepripraví expresnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ako žiada premiér Igor Matovič. Vyhlásil dnes Richard Sulík, podľa ktorého meniť expresne legislatívu nie je možné. 

 

Upozornil, že legislatívny proces má svoje pravidlá upravené na národnej úrovni a v prípade pravidiel verejného obstarávania aj v európskej smernici o verejnom obstarávaní, ktorá je nadradená našim zákonom. „Porušenie týchto pravidiel je v právnom štáte neprípustné,“ doplnil Richard Sulík. 

 

 

img

 


Pripomenul zároveň, že tento zákon spadá do kompetencie podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého, ktorý iba pred nedávnom pripravil jeho novelizáciu. 


Ministerstvo hospodárstva už obstaráva antigénové testy v súlade s platnou legislatívou a zadaním.

Za dodržania pravidiel platnej legislatívy budú môcť byť testy dodané najskôr 7. januára 2021.

 

„Premiér o všetkých týchto skutočnostiach vie a ak kritizuje rezort hospodárstva, že neobstaráva testy, tak vedome nehovorí pravdu,“ konštatoval vicepremiér Sulík.

 

 

img

 


Reakcia premiéra 

 

Dnes vystúpil predseda vlády SR Igor Matovič v relácii Expres Braňo Závodský naživo, kde už úplne otvorene vyzval ministra Sulíka na to, aby podal demisiu.

 

Dôvodom je „neschopnosť” ministra hospodárstva nakúpiť potrebné antigénové testy.


„Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy. Naozaj ma to mrzí, možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim ďalej znášať,” uviedol Matovič.

 

Reakcia Richarda Sulíka


Samotný vicepremiér na toto zareagoval, že strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu.

 

"Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča“ uviedol Sulík pre agentúru SITA.


Strana SaS si podľa neho zodpovedne plní všetky úlohy, ktoré jej kompetenčne prináležia a robí všetko pre to, aby zo svojho programu presadila čo najviac pre občanov.

 

"Je mi ľúto, že práve v tomto období strácame drahocenný čas, kedy rozhodujú činy a nie slzy," uzavrel.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies