Obama: Usáma bin Ládin je mŕtvy a USA majú jeho telo

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 07:45 • 2 min
Obama: Usáma bin Ládin je mŕtvy a USA majú jeho telo

Obama: Usáma bin Ládin je mŕtvy a USA majú jeho telo

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama v noci nadnes v mimoriadnom príhovore k národu oznámil, že vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin je mŕtvy a Spojené štáty majú jeho telo.
      "Dnes môžem oznámiť, že USA uskutočnili operáciu, pri ktorej bol zabitý Usáma bin Ládin," vyhlásil Obama v príhovore z Bieleho domu.
      Bin Ládina sa podarilo vypátrať v Pakistane, povedal Obama. Tajnú operáciu na jeho zabitie pod vedením USA autorizoval minulý týždeň. Špeciálnym silám dal pokyn, aby ho "dostali pred spravodlivosť".
      Útok, pri ktorom zomrel bin Ládin, bol vykonaný v nedeľu 1. mája na Obamov pokyn.
      "Spravodlivosť bola vykonaná," povedal Obama. V operácii podľa neho nezahynuli žiadni Američania a špeciálne jednotky sa snažili vyhnúť civilným obetiam.
     "Spojené štáty vykonali operáciu, pri ktorej bol zabitý Usáma bin Ládin, vodca al-Káidy a terorista, zodpovedný za vraždu tisícov mužov, žien a detí," vyhlásil Obama.
      Zabitie alebo zajatie bin Ládina bola priorita vo vojne proti terorizmu, no USA zostanú naďalej bdelé doma aj v zahraničí, uviedol Obama. Dodal, že USA budú neúprosne pokračovať v ochrane amerických občanov a spojencov.
      Ďalej povedal, že túto noc sa spojil s pakistanským prezidentom Ásifom Alím Zardárím, pretože protiteroristická spolupráca s touto krajinou pomohla vypátrať hľadaného teroristu. Podľa Obamu je nevyhnutné, aby Pakistan pokračoval v tejto spolupráci.
      Mimoriadny príhovor, ktorý sa začal v nedeľu o 23.30 h miestneho času (05.30 h SELČ), zakončil Obama slovami: "Boh vás žehnaj, Boh žehnaj Ameriku".
      Pred Bielym domom vo Washingtone sa už zhromaždili obyvatelia, ktorí skandujú "Amerika, Amerika".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies