Obama ubezpečil Renziho, že Taliansko zostane blízkym spojencom USA

NETKY.SK • 7 December 2016, 08:03 • 2 min
Obama ubezpečil Renziho, že Taliansko zostane blízkym spojencom USA

WASHINGTON - Taliansko aj napriek neúspechu nedeľňajšieho referenda o ústavných zmenách, ktoré presadzovala tamojšia vláda, zostane jedným z najbližších spojencov Spojených štátov. Týmito slovami sa v utorok talianskemu premiérovi telefonicky prihováral dosluhujúci americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Biely dom uviedol, že Obama v telefonáte Matteovi Renzimu poďakoval za jeho "blízke priateľstvo a partnerstvo". Dvojica následne diskutovala o nedeľňajšom plebiscite v Taliansku, ktorého neúspech bol pre Renziho zdrvujúcou porážkou.

 

Taliansky premiér dodal, že dodrží svoj sľub, v súlade s ktorým mal v prípade porážky v referende zo svojho postu odstúpiť.

Telefonát dvojice politikov prebiehal v čase neistoty, ktorú pre budúcnosť vzťahov Spojených štátov s európskymi krajinami predstavuje novozvolený americký prezident Donald Trump, napísala agentúra AP.

 

Obama však Renzimu povedal, že Taliansko zostane pre USA "nenahraditeľným partnerom" vzhľadom na spoločnú históriu a hodnoty oboch krajín. Obaja politickí lídri diskutovali okrem uvedeného aj o klimatických zmenách, ekonomike a migračnej kríze.

 

Ústavná reforma, o ktorej sa v Taliansku hlasovalo v nedeľňajšom referende, mala podľa Renziho priniesť oklieštenie byrokracie, zvýšenie stability politického systému a tiež konkurencieschopnosti krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies