Obama: Teroristi dychtia po jadrovom útoku

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 20:03 • 2 min
Obama: Teroristi dychtia po jadrovom útoku

WASHINGTON - Svet čelí hrozbe teroristov, ktorí dychtia po jadrovom útoku, varoval dnes americký prezident Barack Obama počas summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP šéf Bieleho domu povedal, že vo svete sa badateľne znížilo riziko jadrového terorizmu prijatím "konkrétnych, hmatateľných krokov" a teroristom sa doposiaľ nepodarilo získať jadrový materiál. Zdôraznil však, že možné získanie zbraní militantmi z tzv. Islamského štátu a iných teroristických skupín "zostáva jednou z najväčších hrozieb pre globálnu bezpečnosť". Upozornil, že Islamský štát už v minulosti použil chemické zbrane a al-Káida sa dlho snaží získať jadrový materiál.


"Niet pochýb o tom, že ak títo šialenci niekedy dostanú do rúk atómovú bombu alebo jadrový materiál, určite by ich použili, aby zabili čo najviac ľudí," povedal americký prezident.


Obama zároveň pochválil nedávne kroky Argentíny, Švajčiarska a Uzbekistanu na zbavenie sa svojich zásob vysoko obohateného uránu.


AP poznamenala, že pre desiatky svetových lídrov, ktorí sa zišli vo Washingtone, bolo riziko jadrového terorizmu ústrednou témou spolu s obavami z jadrového programu Severnej Kórey. Napriek tomu sa Obama snažil otvoriť dnešný záverečný deň dvojdňového summitu optimisticky: vyzdvihol jadrovú dohodu s Iránom ako "významný úspech" a model diplomacie budúcnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies