V Poprade vyrúbali napadnuté stromy, na jar vysadili takmer 50 nových

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 13:00 • 2 min
V Poprade vyrúbali napadnuté stromy, na jar vysadili takmer 50 nových

POPRAD - V uplynulých dňoch zrealizovali v Poprade náhradnú výsadbu stromov. Radnica informovala, že na základe obhliadok pracovníkov oddelenia životného prostredia na tamojšom mestskom úrade vybrali vlani 32 kusov vzrastlých stromov, ktoré vizuálne vykazovali zlý zdravotný stav, na jar ich nahradili nové.

slovakia

left justify in out

"Boli napadnuté drevokaznými hubami alebo inými škodcami," zdôvodnilo mesto. Požiadali preto okresný úrad o povolenie na ich výrub. Po kladnom stanovisku stromy v zime odstránili a počas jari vysadili takmer 50 nových. "Výsadba stromov bola vo väčšine prípadov situovaná do lokalít, kde boli stromy vyrúbané. Vysadilo sa 16 kusov líp malolistých, 12 líp malolistých kultivar, šesť borovíc čiernych, tri platany javorolisté, po dva kusy javora mliečneho, smreku omorikového, ľaliovníka tulipánokvetého a ginka dvojlaločného. Vysadil sa tiež jeden sekvojovec mamutí a metasekvoja čínska," vymenovalo mesto.

 

Význam stromov v mestskom prostredí je podľa samosprávy nespochybniteľne významný, keďže produkciou kyslíka a absorbovaním oxidu uhličitého zlepšujú ovzdušie, zachytávajú prach a iné škodliviny. "Vyrovnávaním teplotných extrémov, zmierňovaním horúčav, reguláciou teploty a vlhkosti vzduchu, tiež stromy zmierňujú klímu. Taktiež pohlcujú hluk a výrazne spomaľujú rýchlosť vetra. Výsadby stromov a kríkov pôsobia ako protihluková stena. Svojimi koreňmi stromy zlepšujú vlastnosti pôdy a pozitívne vplývajú na jej tvorbu. Viažu nimi aj vodu v pôde, fungujú ako špongia a zadržia vodu v krajine," dodáva mesto. Samospráva prisľúbila pokračovať v dopĺňaní vzrastlej zelene na svojom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies