Obama telefonoval s Rúháním. Dohoda s Iránom je podľa neho možná

NETKY.SK • 28 September 2013, 08:35 • 2 min
Obama telefonoval s Rúháním. Dohoda s Iránom je podľa neho možná

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že sa telefonicky rozprával s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

slovakia

left justify in out

Išlo o prvý rozhovor medzi americkým a iránskym prezidentom za vyše 30 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Obama po telefonáte s Rúháním vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty a Irán môžu dospieť k úplnému a komplexnému riešeniu v spore okolo iránskeho jadrového programu. Americký líder dodal, že on aj Rúhání nariadili svojim tímom, aby urýchlene začali pracovať na dosiahnutí dohody medzi oboma štátmi. Šéf Bieleho domu tiež uviedol, že USA budú úzko spolupracovať so svojimi spojencami, vrátane Izraela, ktorí pokladajú iránsky potenciál vlastniť jadrové zbrane za existenčnú hrozbu.

Podľa Obamu telefonický rozhovor ukázal, že posun dopredu v tejto otázke je možný. Iránski a americkí predstavitelia sa priebežne stretávajú na rozhovoroch o tom, ako prešetriť podozrenia, že Irán tajne pracuje na vývoji jadrových zbraní. Teherán toto obvinenie dlhodobo popiera. Doterajšie medzinárodné rokovania nepriniesli v riešení iránskej jadrovej otázky žiaden pokrok. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies