Obama telefonoval popredným senátorom kvôli rámcovej dohode s Iránom

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:50 • 2 min
Obama telefonoval popredným senátorom kvôli rámcovej dohode s Iránom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama telefonoval dnes s poprednými predstaviteľmi vplyvného senátneho výboru pre zahraničné vzťahy. Témou rozhovorov bola nová rámcová dohoda o iránskom jadrovom programe, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obama sa telefonicky spojil s republikánskym predsedom výboru Bobom Corkerom a s lídrom demokratickej menšiny v tomto orgáne Benom Cardinom. Corker a Cardin v súčasnosti pracujú na návrhu legislatívy, ktorá by umožnila americkému Kongresu vyjadriť sa k implementácii akejkoľvek definitívnej dohody s Iránom, ktorú by Spojené štáty a ich partneri mohli dosiahnuť v najbližšom období. Členovia výboru by o príslušnom legislatívnom návrhu mali hlasovať na budúci utorok.

 

Obama má námietky voči predloženej právnej norme v takej podobe, akú momentálne má, pričom varoval, že zákon bude vetovať. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest uviedol, že prezident hovoril s Corkerom o záväzkoch, ktoré Irán prijal v súvislosti s obmedzením sporného jadrového programu Teheránu.

Obama podľa Earnesta pochválil Corkerov postup v rámci diskusie o jadrovom programe Iránu a zároveň zopakoval, že vznikajúca dohoda je najlepší spôsob, ako zabrániť Iránu vo vývoji jadrovej zbrane.

 

Corkerova kancelária potvrdila Obamov telefonát, no odmietla spresniť detaily rozhovoru. Cardin pre AP uviedol, že s americkým prezidentom volal približne 15 minút.Irán a šesť svetových mocností sa na stretnutí vo švajčiarskom meste Lausanne dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne utlmí svoj civilný jadrový program. Výmenou za to majú byť zrušené sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku. Komplexná a konečná dohoda o iránskom jadrovom programe má byť uzavretá do konca júna tohto roku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies