Obama sa zúčastní v Haagu na treťom summite o jadrovej bezpečnosti

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 15:19 • 2 min
Obama sa zúčastní v Haagu na treťom summite o jadrovej bezpečnosti

BRUSEL/AMSTERDAM - V poradí už tretí summit o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa v dňoch 24.-25. marca uskutoční v Haagu poctí svojou prítomnosťou aj americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Uviedol dnes holandský spravodajský server DutchNews.nl. 
      

Na summite v Haagu sa zúčastní okolo 50 svetových lídrov, ktorí budú hľadať odpovede ako zabrániť jadrovému terorizmu, ktorý môže byť hrozbou pre celý svet.
      

Prvý summit jadrovej bezpečnosti sa konal vo Washingtone v oku 2010, keď bol schválený Washingtonský pracovný plán, tomuto podujatiu však predchádzalo vystúpenie prezidenta USA v Prahe v roku 2009, keď Obama jadrový terorizmus označil za jednu z najväčších hrozieb pre medzinárodnú bezpečnosť.
      

V roku 2012 sa konal druhý summit v Soule, pričom konkrétne výsledky tohto podujatia boli zhrnuté v takzvanom  Komuniké zo Soulu.
      

Organizátori summitu v Holandsku vyjadrili nádej, že svetovým lídrom združeným v Haagu koncom tohto mesiaca sa podarí vypracovať presvedčivé spoločné komuniké, ktoré bude mať podporu všetkých svetových vodcov a organizácií pôsobiacich v tomto odvetví. 
      

Cieľom summitu je zakomponovať do spoločného komuniké jasné dohody, ktoré by mali zabrániť možným jadrovým teroristickým hrozbám prostredníctvom znižovania zásob nebezpečného jadrového materiálu po celom svete, lepším zabezpečením existujúceho jadrového materiálu a zintenzívnením medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti.
      

Od prvého summite vo Washingtone v roku 2010 došlo k podpisu dohôd o lepšom zaistení nebezpečného jadrového materiálu (vysoko obohateného uránu a plutónia). Na summite 2012 zas jeho účastníci diskutovali o bezpečnosti rádioaktívnych zdrojov používaných pre výrobu takzvaných "špinavých bômb." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies