Obama sa stretne s Putinom, hovoriť budú o Sýrii

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 13:13 • 2 min
Obama sa stretne s Putinom, hovoriť budú o Sýrii

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v pondelok absolvuje rokovania so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom. Obaja lídri sa stretnú v Severnom Írsku na summite najbohatších krajín sveta združených v skupine G8.

slovakia

left justify in out

Washington sa spolu s Moskvou usiluje o zorganizovanie mierovej konferencie vo švajčiarskej Ženeve, kde by mali rokovať tak zástupcovia režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, ako aj jeho oponenti. Američania tento mesiac zverejnili správu, podľa ktorej al-Asad použil voči povstalcom chemické zbrane a prekročil tak pomyselnú "červenú čiaru". Podľa anyltikov je však veľmi nepravdepodobné, že Putin ustúpi, prestane podporovať sýrsky režim a bude súhlasiť s vyzbrojením povstalcov. 

"S Rusmi stále diskutujeme o tom, či existuje spôsob, ako spojiť časti režimu s opozíciou a dosiahnuť politické riešenie," cituje agentúra AFP Bena Rhodesa, zástupcu hlavného amerického bezpečnostného poradcu. "Nemáme ilúzie o tom, že to bude jednoduché," dodal. 

Pripravovaná mierová konferencia v Ženeve je spoločnou iniciatívou Ruska a Spojených štátov. Diplomatické snahy o zastavenie násilia v Sýrii však doteraz nepriniesli žiadny úspech, zatiaľ čo tvrdší postup voči Damasku zo strany OSN blokujú Rusko a Čína. Sýrsky prezident al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies