Obama položil v Pensylvánii veniec k pamätníku letu č. 93

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:18 • 2 min
Obama položil v Pensylvánii veniec k pamätníku letu č. 93

Obama položil v Pensylvánii veniec k pamätníku letu č. 93

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama si dnes v Shanksville v Pensylvánii položením venca uctil pamiatku 40 obetí, ktoré zahynuli pri havárii teroristami uneseného lietadla.
      Pasažieri letu č. 93 kládli odpor štyrom únoscom. Obama spolu s manželkou Michelle položili veniec k pamätníku a obetiam vzdali hold minútou ticha.
      Poradca amerického prezidenta pre otázky terorizmu John Brennan dnes povedal, že berú vážne spravodajskú informáciu o možnom útoku al-Káidy pri príležitosti desiateho výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001.
      Teroristická sieť sa už dlho snažila o nový útok na Spojené štáty, pripomenula agentúra AP. Podľa Brennanových slov bola posledná informácia "konkrétna a z hodnoverného zdroja".
      Brennan ďalej povedal, že vyšetrovatelia sa snažia zložiť kúsky (skladačky) dohromady a byť ostražití. Podľa jeho slov vláda berie situáciu "veľmi vážne".
      Vyšetrovatelia na základe tipu pátrali po troch mužoch, ktorých al-Káida údajne poslala do USA, aby vo Washingtone alebo v New Yorku odpálili bombu, uloženú v aute. Nenašli sa však dôkazy o tom, že by al-Káida niekoho dostala do krajiny.
      Na okraj spomienkového aktu v New Yorku na Ground Zero sa uskutočnila demonštrácia približne 100 prívržencov sprisahaneckej teórie, uviedla agentúra DPA.
      Podľa názoru demonštrantov útoky nariadila vláda vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha, aby mala zámienku na vojnu. Protestujúci nahlas skandovali heslá. Na veľkom transparente bolo uvedené, že "Bushov režim organizoval 9-11".
      Na pietnom akte na Ground Zero príbuzní prečítali mená obetí. Niektoré mená prečítali deti, čo mali sotva dosť rokov na to, aby si mohli pamätať svoje matky a otcov, ktorí zahynuli.
      Plačúci príbuzní navštívili novootvorený pamätník a kládli kvety a fotografie k menám vyrytým do bronzu. Ceremónia v New Yorku bola ústredným podujatím spomienkových aktov po celých Spojených štátoch.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies