Moderna a BioNTech deklarujú, že ich vakcíny zaberú aj proti silnejšiemu britskému koronavírusu

NETKY.SK • 22 December 2020, 15:29 • 2 min
Moderna a BioNTech deklarujú, že ich vakcíny zaberú aj proti silnejšiemu britskému koronavírusu

BERLÍN - Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech je presvedčená, že jej vakcína proti koronavírusu, ktorú vyvinula spolu s americkou firmou Pfizer, účinkuje aj proti novej britskej variante vírusu.

slovakia

left justify in out

V záujme úplnej istoty sú však potrebné ďalšie štúdie. Varianta koronavírusu, ktorú zistili hlavne v Londýne a v juhovýchodnom Anglicku, vyvolala celosvetové obavy pre náznaky, že sa pravdepodobne šíri ľahšie.

 

img


"V tomto okamihu nevieme, či naša vakcína dokáže poskytovať ochranu pred touto novou variantou," povedal generálny riaditeľ firmy BioNTech Ugur Sahin. "Z vedeckého hľadiska je však vysoko pravdepodobné, že imunitná odpoveď tejto vakcíny sa dokáže vysporiadať aj s novými variantami vírusu," konštatoval.

 

Sahin uviedol, že proteíny v britskej variante sú na 99 percent rovnaké ako v prevažujúcich kmeňoch, a preto má firma BioNTech "vedeckú istotu", že jej vakcína bude účinná.

 

img


"Budeme to však vedieť, ak sa experimenty zrealizujú, a budeme na získanie dát potrebovať približne dva týždne," poznamenal Sahin. "Pravdepodobnosť, že naša vakcína funguje ... je relatívne vysoká."

 

Ak by bolo potrebné vakcínu prispôsobiť novej variante, firma by to podľa Sahina mohla urobiť za zhruba 6 týždňov. Zmeny však pravdepodobne budú musieť schváliť regulačné úrady a až potom sa bude môcť očkovacia látka použiť.

 

Američania sú na tom rovnako

Účinnosť svojej vakcíny proti britskej variante koronavírusu podľa portálu CNN testuje aj americká firma Moderna.

 

img

 

"Na základe doterajších údajov očakávame, že imunita vyvolaná vakcínou spoločnosti Moderna bude chrániť proti variante najnovšie popísanej vo Veľkej Británii. V nadchádzajúcich týždňoch budeme realizovať dodatočné testy, aby sme tento predpoklad potvrdili," uviedla firma vo vyhlásení.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies