Obama opustil Štokholm, je na ceste do Petrohradu

NETKY.SK • 5 September 2013, 12:22 • 2 min
Obama opustil Štokholm, je na ceste do Petrohradu

ŠTOKHOLM - Americký prezident Barack Obama opustil vo štvrtok Štokholm a smeruje do Petrohradu na summit krajín G20, kde sa pokúsi presvedčiť účastníkov o potrebe potrestania sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada za údajné použitie chemických zbraní proti povstalcom.

slovakia

left justify in out

Lietadlo Air Force One s prezidentom na palube odletelo z hlavného mesta Švédska o 11:00. Počas dvojdňového pobytu vo Švédsku Obama rokoval s predstaviteľmi krajiny najmä o kríze v Sýrii a potrebe trestnej akcie na súčasný režim. V stredu rokoval so švédskym premiérom Fredrikom Reinfeldtom a neskôr večer sa k nim pripojili premiéri Dánska, Islandu, Nórska a prezidentka Fínska. Predstavitelia severských krajín informovali Obamu, že útok na Sýriu podporia iba s mandátom OSN.

V stredu sa Obama stretol s príbuznými niekdajšieho švédskeho diplomata Raoula Wallenberga, ktorí ho požiadali, aby im pomohol dosiahnuť otvorenie ruských archívov, na základe ktorých by sa dozvedeli, kde a ako zomrel švédsky hrdina holokaustu, ktorého zajali v roku 1945 sovietske jednotky a odviezli do ruského zajatia. Odvtedy o ňom nemajú žiadne informácie. Wallenberg v Maďarsku zachránil pred nacistami približne 20 000 Židov. "Obama nám prisľúbil, že o to požiada Vladimíra Putina," povedala 92-ročná nevlastná sestra Nina Lagergrenová pre švédsky denník Svenska Dagbladet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies