Obama dal zelenú vzniku prvého programu kybersankcií pre zahraničných hackerov

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 09:56 • 2 min
Obama dal zelenú vzniku prvého programu kybersankcií pre zahraničných hackerov

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama predstavil dnes prvý program sankcií v histórii USA, na základe ktorého by mohli Spojené štáty potrestať zahraničných hackerov za účasť na kyberútokoch a kybernetickej špionáži. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Kybernetické hrozby predstavujú pre Spojené štáty jeden z najzávažnejších ekonomických a národných bezpečnostných problémov," uviedol Obama po tom, ako podpísal prezidetský dekrét na vytvorenie nového režimu kybersankcií.

 

Nariadenie udeľuje USA právomoc trestať jednotlivcov alebo subjekty v zahraničí za hackerstvo. Konkrétnu formu trestov zatiaľ americká strana nezverejnila.

 

Podľa Obamu sa však budú sankcie vzťahovať na tých jednotlivcov alebo subjekty, ktoré sa zapoja do nezákonných kybernetických aktivít s cieľom poškodiť kritickú infraštruktúru, počítačové systémy alebo so zámerom ukradnúť obchodné tajomstvo a ďalšie citlivé informácie.

 

Obama vytvoril program kybersankcií v reakcii na hackerský útok na filmovú spoločnosť Sony Pictures, ku ktorému došlo vlani v novembri. Obamova administratíva vtedy obvinila z útokov Severnú Kóreu.

 

Spojené štáty sa dlhodobo obávajú kybernetických hrozieb pochádzajúcich z Číny a ďalších zahraničných krajín, konštatovala AP. Masívne hackerské útoky by mohli podľa USA viesť aj k odstaveniu elektrickej siete a ďalších verejných infraštruktúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies