Obama bude na Floride osobne sledovať posledný štart raketoplánu Endeavour

NETKY.SK • 21 Apríl 2011, 07:06 • 2 min
Obama bude na Floride osobne sledovať posledný štart raketoplánu Endeavour

Obama bude na Floride osobne sledovať posledný štart raketoplánu Endeavour

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama bude so svojou rodinou - manželkou a dvoma dcérami - osobne sledovať posledný štart raketoplánu Endeavour z Kennedyho vesmírneho centra na Floride. Oznámil to v stredu Biely dom.
      Endeavour odštartuje na svoj posledný let 29. apríla o 15.47 h miestneho času (21.47 h SELČ). Na dvojtýždňovej misii na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) sa zúčastní šestica kozmonautov.
      Obama navštívil Kennedyho vesmírne centrum vlani. Diskutoval tam o jeho budúcnosti po ukončení programu letov amerických raketoplánov. Ten sa definitívne zavŕši júnovým posledným letom raketoplánu Atlantis. Endeavour, Atlantis a raketoplán Discovery, ktorý už má svoj posledný let za sebou, potom poputujú do múzeí v štátoch Florida, Kalifornia a Virgínia.
      Demokrat Obama radikálne okresal plány svojho republikánskeho predchodcu Georgea W. Busha, ktorý uvažoval o ďalšom lete amerických astronautov na Mesiac. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) by sa mal podľa Obamu namiesto toho venovať výskumu blízkeho okolia Zeme.
      Štart Endeavouru má pre Obamu aj emocionálny význam, pretože veliteľom posádky je Mark Kelly, manžel arizonskej demokratickej kongresmanky Gabrielle Giffordsovej, ktorú 8. januára postrelili do hlavy na stretnutí s voličmi. Strelec vtedy zabil šesť ľudí a celkovo 12 zranil.
      Na štarte raketoplánu by sa mala zúčastniť aj Giffordsová, ak jej to dovolia lekári. Kongresmanka sa od útoku neobjavila na verejnosti.
     Hlavným účelom tohto letu je dopraviť do kozmu prístroj Alfa magnetický spektrometer (AMS) v hodnote dve miliardy dolárov, určený na detekciu temnej hmoty, antihmoty a iných exotických javov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies