Obama a Putin rokovali dve hodiny o aj o Sýrii a Iráne

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 07:00 • 2 min
Obama a Putin rokovali dve hodiny o aj o Sýrii a Iráne

Obama a Putin rokovali dve hodiny o aj o Sýrii a Iráne - Politika Ruský prezident Vladimir Putin dnes po stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom povedal, že ohľadom Sýrie našli mnoho spoločných tém a budú pokračovať v dialógu. Z môjho uhla pohľa

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Vladimir Putin dnes po stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom povedal, že ohľadom Sýrie našli mnoho spoločných tém a budú pokračovať v dialógu.

"Z môjho uhla pohľadu sme našli mnoho spoločných názorov na túto otázku," uviedol Putin po stretnutí so šéfom Bieleho domu na summite G20 v mexickom Los Cabos.

Americký a ruský prezident tiež vyjadrili názor, že v Sýrii je potrebný politický proces, aby sa v krajine zabránilo občianskej vojne a skoncovalo sa s násilím. Prisľúbili spolupracovať s ďalšími medzinárodnými partnermi, vrátane OSN, aby sa našlo riešenie.

Obama vyslovil presvedčenie, že rozpory medzi USA a Ruskom sa dajú prekonať. Americký a ruský líder sa zhodli na potrebe "stavať na oblastiach", kde dosiahli úspech, hoci existujú otázky, v ktorých sa nezhodnú.

Obaja politici sa stretli po prvý raz, odkedy sa Putin vrátil na post ruského prezidenta. Obama a Putin podľa tlačovej agentúry AP pochopili, že sa navzájom potrebujú. To je však pre nich nepríjemná pravda v čase, keď sa Obama usiluje o opätovné zvolenie a Putin je voči USA veľmi podozrievavý.

Stretnutie Putina a Obamu trvalo dve hodiny. Predmetom rokovaní bolo okrem Sýrie tiež diplomatické úsilie odvrátiť konfrontáciu s Iránom.

Obama vyzdvihol spoločný prístup k Iránu. Zdôraznil, že je stále "priestor a čas" na to, aby sa obavy z iránskych jadrových zbraní riešili diplomaticky.

Spojené štáty hľadajú pomoc Ruska, aby podporili argument, že Irán čelí širokému medzinárodnému odsúdeniu. Irán zvyčajne vykresľuje konflikt ohľadom svojho jadrového programu ako konfrontáciu so Spojenými štátmi a ich spojencom Izraelom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies