O novej nemocnici chce Čislák hovoriť v parlamente

NETKY.SK • 22 Január 2015, 13:58 • 2 min
O novej nemocnici chce Čislák hovoriť v parlamente

BRATISLAVA - Téma novej bratislavskej nemocnice sa pravdepodobne prenesie aj na parlamentnú pôdu.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) sa chce pred poslancov postaviť a informovať ich o projekte, ktorý sa bude realizovať formou PPP už na najbližšej schôdzi. "Požiadal som predsedu NR SR, aby ma zaradil do programu, aby som podal informáciu o výstavbe novej nemocnice. Je v mojom záujme, aby sa verejnosť dozvedela, že ten záujem je, aby každý vedel, že sa bude stavať objektívne a transparentne," uviedol minister vo štvrtok po zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

 

Požiadavku, aby sa na rokovanie parlamentu dostala táto téma vzniesla aj opozícia, ak by sa tak nestalo, plánovali iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze. Namietali, že projekt neprešiel odbornou diskusiou, otázky mali i na to, prečo sa preferuje forma PPP. 

 

Nezaradený poslanec Viliam Novotný sa chce pýtať napríklad na financovanie výstavby, financovanie prevádzky nemocnice zo strany zdravotných poisťovní a návratnosť investície. "Pani ministerka počas celej jesene hovorila o tom, že z prevádzkového zisku sa zaplatí výstavba to znamená, že štát nebude investorovi platiť nič a zrazu sme v situácii, že to tak celkom neplatí," konštatoval Novotný. Ten podotýka, že už v októbri minulého roka sa dožadoval výpočtov a predloženia správy o projekte do parlamentu, avšak neúspešne. 

 

Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prepočtov MZ by mala stáť v rozmedzí od 200 do 250 mil. eur. Postaviť a prevádzkovať ju má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. S hľadaním súkromného partnera rezort zdravotníctva začal v januári, najneskôr do roka rozhodne, s kým vytvorí partnerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies