O koncentrácii EPH a firmy ovládajúcej Slovenské elektrárne bude musieť rozhodnúť EK

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 14:31 • 2 min
O koncentrácii EPH a firmy ovládajúcej Slovenské elektrárne bude musieť rozhodnúť EK

BRATISLAVA - Žiadna zo spoločností českej skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) zúčastnených na transakcii nákupu podielu v Slovenských elektrárňach (SE) nezaslala podanie na posúdenie koncentrácie na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Uviedol to pre TASR riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

slovakia

left justify in out

Hlavným dôvodom je podľa neho to, že tento druh koncentrácie nie je v kompetencii PMÚ. "V predmetnej veci si dovoľujeme informovať, že Protimonopolnému úradu SR zatiaľ nebola doručená notifikácia takejto koncentrácie," potvrdil na margo uvedenej koncentrácie úrad.

 

Rozhodnutie o povolení koncentrácii toho druhu, ako je vstup EPH do spoločnosti ovládajúcej SE, bude musieť podľa Častvaja vydať Európska komisia (EK). "Jedným z dôvodov je celosvetová veľkosť obratu spoločností Enel a EPH, ktoré sa na transakcii zúčastnia," spresnil.

 

Enel Produzione, dcérska spoločnosť talianskeho koncernu Enel, 18. decembra 2015 podpísala zmluvu so spoločnosťou EP Slovakia, dcérskou firmou českého EPH o predaji svojho 66-% podielu v SE.

 

Predaj sa bude realizovať prevodom celého podielu v SE na novo vzniknutú spoločnosť (HoldCo), v ktorej môže EP Slovakia postupne získať 100 % základného imania. Tento prevod prebehne v dvoch fázach. V tej prvej Enel Produzione predá polovicu svojho podielu EPH za 375 miliónov eur. Z tejto sumy bude 150 miliónov eur zaplatených pri uzatvorení prvej a zvyšných 225 miliónov eur až pri uzatvorení druhej fázy.

 

V druhej etape môže byť uplatnená opcia zo strany Enel Produzione alebo EP Slovakia, a to do 12 mesiacov po získaní povolenia na skúšobnú prevádzku pre v súčasnosti budované bloky atómovej elektrárne Mochovce. "Na základe súčasného plánu prác je možné uplatniteľnosť týchto opcií očakávať v prvom polroku 2019," avizoval Enel s tým, že po uplatnení ktorejkoľvek z opcií Enel Produzione prevedie ostávajúci 50 % podiel základného imania HoldCo na EP Slovakia za ďalších 375 miliónov eur.

 

Celková predajná cena za podiel Enelu v SE by tak mala dosiahnuť 750 miliónov eur, podlieha však aj mechanizmu úprav. "Akákoľvek úprava bude vypočítaná nezávislými expertmi a uplatnená po dokončení druhej fázy, a to na základe nastavenia jednotlivých parametrov, vrátane vývoja čistej finančnej pozície SE, vývoja cien energií na slovenskom trhu, úrovne prevádzkovej efektívnosti v SE meranej v porovnaní s referenčnými hodnotami stanovenými v zmluve, a hodnoty tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce," informoval Enel.

 

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vlani viackrát zopakoval záujem o posilnenie postavenia štátu v SE. Končiaca vláda tvrdila, že by chcela získať opciu na získanie 17 % akcií elektrární do šiestich mesiacov od spustenia dostavaných blokov v Mochovciach. Po jej prípadnom uplatnení by štát v SE získal väčšinu, v súčasnosti vlastní menšinový 34-% podiel.

 

Viac ako tri štvrtiny elektriny Slovenských elektrární sa vyrobilo vlani v jadrových elektrárňach. Atómové elektrárne v Mochovciach vyrobili vlani 7523 gigawatthodín (GWh) energie a v Jaslovských Bohuniciach sa vyrobilo 7623 GWh energie. Zvyšok patril vlani najmä uhliu (10,57 %) a vode (12,33 %). Podiel biomasy na celkovej výrobe SE bol 0,24-% a fotovoltiky 0,01-%.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies