O francúzskych prezidentských kandidátoch môžu rozhodnúť protestné hlasy

NETKY.SK • 5 Október 2016, 15:47 • 2 min
O francúzskych prezidentských kandidátoch môžu rozhodnúť protestné hlasy

BRUSEL/ŠTRASBURG - Francois Hollande a Nicolas Sarkozy sú v boji o francúzsky prezidentský úrad súpermi, pred straníckymi primárkami ich ale spája rovnaká obava. Obaja sa boja, že časť ľavicových voličov namiesto nich radšej podporí umierneného pravicového kandidáta Alaina Juppého, informoval francúzsky server 20 Minutes.

slovakia

left justify in out

Ľavicoví voliči neskrývajú odpor k exprezidentovi Sarkozymu a desať percent z nich v minulotýždňovom prieskume verejnej mienky uviedlo, že sú preto ochotní ísť hlasovať v primárkach pravicových republikánov. Nespokojným ľavicovým voličom by to spravilo dvojnásobnú radosť, uvádza 20 Minutes.

 

Svojimi hlasmi by mohli dosiahnuť prehru Sarkozyho v republikánskych primárkach. Existuje navyše veľká pravdepodobnosť, že prezidentským kandidátom pravice by sa potom stal umiernený Alain Juppé. Toho si vie na rozdiel od Hollanda, podľa prieskumu agentúry TNS Sofres a ďalších sondáží najmenej obľúbeného prezidenta vo francúzskej histórii, mnoho ľavicových voličov predstaviť v Elyzejskom paláci.

 

Stranícke primárky pravice sú otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania. Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí "so stredopravými republikánskymi hodnotami".

 

Podľa Sarkozyho je nečestné, ak niekto podpíše toto vyhlásenie a hlasuje v primárkach, hoci je hodnotovo ľavičiar. Premiér Manuel Valls zo Socialistickej strany tiež takéto konanie nepovažuje za správne, ale rozhodnutie necháva na voličov. Faktom zostáva, že účasti ľavicových voličov na primárkach pravice nikto nemôže priamo zabrániť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies