O Európsku cenu obnovy dediny bude za Slovensko bojovať Oravská Polhora

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 12:55 • 2 min
O Európsku cenu obnovy dediny bude za Slovensko bojovať Oravská Polhora

BRATISLAVA – O prestížnu Európsku cenu obnovy dediny 2018 sa bude uchádzať aj slovenská obec Oravská Polhora z okresu Námestovo, ktorá sa minulý rok stala víťazom národnej súťaže Dedina roka.

slovakia

left justify in out

Bojovať o medzinárodný titul bude s ďalšími 22 obcami z deviatich európskych krajín. Organizátorom súťaže Európska cena obnovy dediny, ktorá má svoju históriu od roku 1990, je Európske spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny. Mottom 15. ročníka je Myslieť dopredu. Cieľom súťaže je odmeniť príkladné procesy rozvoja a obnovy vo vidieckych komunitách s prihliadnutím na ekonomický a kultúrny kontext. Hlavným kritériom je, aby prijaté opatrenia prispievali k posilneniu a udržateľnosti vidieckych oblastí a zlepšili kvalitu života ľudí na vidieku.

Členovia hodnotiacej komisie sa pripravujú na osobné návštevy do všetkých prihlásených obcí, ktoré uskutočnia v máji a v júni. Hodnotiť budú budovanie moderných sociálnych zariadení, architektúru, rozvoj osídlenia, ekológiu a dodávky energie, aj kultúrne iniciatívy a vzdelávacie aktivity. Na stretnutí v rakúskom St. Pölten následne v júli rozhodnú o víťazovi. Cenu slávnostne odovzdajú 21. septembra 2018 v rakúskej obci Flie? v Tirolsku, ktorá bola víťazom Európskej ceny obnovy dediny v roku 2016. „Cieľom tejto súťaže je udeliť uznanie dedinám a obciam, ďalej ich motivovať a posilniť výmenu skúseností s ostatnými vidieckymi spoločenstvami v Európe. Okrem iného chceme povzbudiť ďalšie obce a regióny, aby napodobnili prihlásené obce, zvýšiť povedomie verejnosti o celkovom spoločenskom význame a integrácii vidieckych regiónov v Európe,“ vysvetľuje Theres Friewald-Hofbauer, obchodná riaditeľka Európskeho spoločenstva pre rozvoj vidieka a obnovu dediny.

Obec Oravská Polhora sa vlani stala víťazom národnej súťaže Dedina roka. Podľa hodnotiacej komisie preukázala príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, starostlivosť o obec, krajinu a životné prostredie. Predstavitelia obce sa pritom sústredili na využívanie lokálnych zdrojov, zachovávanie vidieckej pospolitosti, podporu folklóru, ale i na starostlivosť o obyvateľov obce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies