O bezpečnosť Slovákov v Chorvátsku sa postará osem policajtov

NETKY.SK • 8 Jún 2015, 12:10 • 2 min
O bezpečnosť Slovákov v Chorvátsku sa postará osem policajtov

BRATISLAVA - O bezpečnosť našich dovolenkárov v Chorvátsku sa od 1. júla do 31. augusta postará osem slovenských policajtov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, polícia má pre dovolenkárov smerujúcich do Chorvátska viaceré rady, aby si pobyt čo najviac spríjemnili. Pri cestovaní môže výrazne pomôcť aplikácia HAK alebo informácie na stránke www.hak.hr, ktoré prevádzkuje Hrvatski autoklub. "V mobilnej aplikácii nájdu ľudia informácie o stave na cestách a hraničných priechodoch, aj cez kamery, ceny palív a poplatky za cesty a rôzne ďalšie užitočné informácie," upozornila.


Polícia sa podľa Baloghovej každý rok stretáva s problémami s cestovnými dokladmi, treba si preto včas skontrolovať platnosť cestovných dokladov a občianskych preukazov. Do Chorvátska môžu Slováci cestovať s platným pasom alebo občianskym preukazom na tri mesiace bez víz, deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad. Ak chcú dovolenkári cestovať so psom, mačkou či fretkou, tie musia mať takisto cestovný pas, v ktorom sú zapísané potrebné očkovania. V prípade iných zvierat, ako sú napríklad vtáky či korytnačky, treba mať od veterinára potvrdenie o jeho zdravotnom stave s údajmi o mieste pôvodu a jeho identifikačnými znakmi. "Sieť veterinárnych ambulancií je rozšírená v každom väčšom meste," upozornila hovorkyňa policajného prezídia.


V prípade straty alebo krádeže cestovného dokladu treba vyhľadať miestnu políciu a udalosť ohlásiť. Polícia vydá potvrdenie, ktoré treba predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu. "Priamo na konzulárnom oddelení Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť potvrdenie od miestnej polície, žiadosť o vydanie náhradného dokladu, ktorá sa vyplňuje priamo na mieste a uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu," vysvetlila Denisa Baloghová. Ako pokračovala, "ak ste nahlásili na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a potom ho našli, s takýmto dokladom už necestujte". Údaje o takomto doklade podľa jej slov vložili do informačného systému a preto sa pri každej kontrole naň pozerá ako na neplatný.


Vodiči musia mať pri sebe takisto viacero dokladov, ide o vodičský preukaz, technický preukaz auta ako aj doklad o poistení, tzv. zelenú kartu. "V prípade, že vodič nie je majiteľom vozidla, polícia môže požadovať overené vyhlásenie majiteľa vozidla v chorvátskom či anglickom jazyku, že vozidlo bolo zapožičané," vysvetlila pre agentúru SITA Baloghová. V aute musia deti do päť rokov sedieť v autosedačke na zadnom sedadle, deti do dvoch rokov môžu byť v autosedačke na prednom sedadle. "Netreba však zabúdať aj na predpisy v iných krajinách, ktorými prechádzate do cieľa svojej cesty," poznamenala na záver.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies