NS SR podal ďalšie trestné oznámenie na ministerku Žitňanskú

NETKY.SK • 30 November 2010, 12:30 • 2 min
NS SR podal ďalšie trestné oznámenie na ministerku Žitňanskú

NS SR podal ďalšie trestné oznámenie na ministerku Žitňanskú

slovakia

left justify in out

img

Najvyšší súd (NS) Slovenskej republiky podal dnes pre opätovné podozrenie z porušovania zákonov ďalšie trestné oznámenie na ministerku spravodlivosti SR Luciu Žitňanskú.
Už minulý týždeň v utorok 23. novembra NS SR podal na šéfku rezortu spravodlivosti trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinov zneužitia právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti súdu a prečinov ohovárania a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podľa dnešného oznámenia adresovaného Generálnej prokuratúre (GP) SR je predstaviteľka rezortu spravodlivosti rovnako podozrivá zo spáchania zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa, prečinov ohovárania a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.
"Mrzí ma, že ministerka Žitňanská pokračuje vo svojej osobnej vojne aj za cenu porušovania ústavy a zákonov, namiesto riešenia skutočných problémov občanov na súdoch," vyhlásil predseda NS SR Štefan Harabin. Podľa oznámenia sa týchto skutkov mala dopustiť podaním a zverejnením disciplinárneho návrhu na predsedu NS SR  Harabina, v ktorom rovnako ako v prvom prípade uviedla nepravdivé informácie, zverejnila osobné údaje a hrubo porušila ústavný princíp prezumpcie neviny a medzinárodné protokoly na ochranu sudcov.
"Ministerka spravodlivosti ma chce trestať iba za zrýchlenie konania na Najvyššom súde a len za právny názor. Týmto sa, nielen u sudcov, odborne úplne diskvalifikovala na zastávanie ministerského postu. Navyše, ak by bol jej právny názor správny, musela by okamžite začať stíhať najmenej 30 ďalších sudcov NS SR vrátane tých svojich z politickej úderky," dodal predseda NS SR Harabin. Disciplinárnemu návrhu z dielne ministerstva spravodlivosti podľa jeho názoru totiž chýba okrem konkrétnych skutkov, dôkazov a právnych argumentov i akákoľvek logika. Podľa Harabina, ak by predseda NS SR porušil zákon pri tvorbe rozvrhu práce, ako to tvrdí ministerka spravodlivosti Žitňanská, potom by sa všetci sudcovia v takto pridelených veciach museli sami zo zákona namietnuť a nemohli by konať až do rozhodnutia námietkového senátu. To sa nestalo ani v jednom prípade, práve naopak, v trestnej veci odsúdeného Branislava Adamča súd takéto dôvody zmietol zo stola.
Jednou z kompetencií ministerky spravodlivosti je aj podávanie návrhov na disciplinárne konanie. Ako povedala Lucia Žitňanská, tieto svoje právomoci bude využívať, keď bude presvedčená o tom, že niektorý z predsedov súdu porušil zákon. Po minulotýždňovom rokovaní vlády SR v stredu 24. novembra tak ministerka spravodlivosti Žitňanská reagovala na podanie trestného oznámenia na svoju osobu zo strany NS SR. Ten ho podal na GP SR 23. novembra.
Šéfka rezortu spravodlivosti mala aj podľa tohto oznámenia zneužiť právomoci verejného činiteľa a zasahovať do nezávislosti súdu. Rovnako ju NS SR obvinil z ohovárania a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Týchto skutkov sa mala dopustiť podaním a zverejnením prvého disciplinárneho návrhu na predsedu NS SR Štefana Harabina, v ktorom uviedla nepravdivé informácie, zverejnila osobné údaje, zasiahla do nezávislosti súdu a hrubo porušila ústavný princíp prezumpcie neviny a medzinárodné protokoly na ochranu sudcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies