NR SR: Matúš Šutaj Eštok ostáva vo funkcii, poslanci ministra vnútra neodvolali

NETKY.SK • 30 November 2023, 03:55 • 2 min
NR SR: Matúš Šutaj Eštok ostáva vo funkcii, poslanci ministra vnútra  neodvolali

Premiér Robert Fico deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Matúś Šutaj Eštok trval na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo služby konal zákonne.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ostáva naďalej vo funkcii. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo v stredu 61 poslancov Národnej rady (NR) SR zo 136 prítomných, nformuje o tom www.nrsr.sk.

Na odvolanie bolo potrebných aspoň 76 hlasov. Ako vyplynulo z rokovania v parlamente, opozícia chcela ministra odvolať za zmeny vo vedení polície, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo služby. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) po hlasovaní ukončil 4. schôdzu NR SR.

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Opozícia tvrdila, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa. Kritizovala tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považuje za divadlo.


"Všetci od začiatku vedeli, že celá schôdza je absurdná, veď len dva dni pred jej začiatkom mi parlament vyslovil dôveru v rámci novej vlády. Ale v poriadku - rešpektujem právo opozičných poslancov a hoci by som vedel tie štyri dni stráviť oveľa produktívnejšie prácou pre ľudí, trpezlivo som sedel v parlamente a počúval ich neustále sa opakujúce reči," uviedol minister na svojom facebooku.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Šutaj Eštok trval na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo služby konal zákonne. Zdôraznil, že spomínaní vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo služby. Návrh na jeho odvolanie označil za neopodstatnený a argumenty opozície za frašku, dodáva správa.

"Opozícia sa paradoxne zhodla v tom, že nerobím nič iné, len plním svoje sľuby spred volieb. Tak fajn, veď tak by to malo byť A budem v tom pokračovať, s dôrazom na zásadné priority strany HLAS: viac bezpečia pre ľudí na Slovensku, viac a lepšie vystrojených policajtov a oveľa vyššiu pripravenosť Slovenska na krízové situácie, lebo v nich predchádzajúca vláda hanebne zlyhala. A, samozrejme, zákon bude platiť pre každého rovnako," dodal minister.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: www.nrsr.sk, TASR, Foto: Minister Matúś Šutaj Eśtok v parlamente. (www.nrsr.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies