Google dostal obrovskú pokutu

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 15:22 • 2 min
Google dostal obrovskú pokutu

Taliansky úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil Googlu pokutu 102,8 milióna eur pre zneužitie dominantného postavenia.

slovakia

left justify in out

Úrad pre hospodársku súťaž a trhy dnes uviedol, že pokutu firme dal preto, že nedovolila spoločnosti Enel X Italia kompatibilitu jej digitálneho produktu JuicePass s aplikáciou Googlu Android Auto. Produkt JuicePass umožňuje používateľom nájsť a zarezervovať si miesto na nabíjacích staniciach elektromobilov.

 

img

„Google tým, že firme Enel X Italia neumožnil interoperabilitu s Android Auto, neférovo obmedzil možnosti koncových používateľov," uviedol AGCM vo vyhlásení. „Google tým zvýhodnil svoju vlastnú aplikáciu Google Maps," dodal taliansky protimonopolný úrad.

„Nesúhlasíme s rozhodnutím úradu a budeme skúmať naše možnosti," povedal hovorca Googlu pre Euronews. „Prioritou číslo jedna je pre Android Auto zabezpečenie, že aplikácie sa môžu používať počas šoférovania bezpečne. Preto máme prísne smernice o typoch aplikácií, ktoré v súčasnosti podporujeme, a tie sú založené na testoch odpútavania pozornosti vodiča a regulačných a priemyselných štandardoch," uviedol hovorca a dodal, že s Android Auto sú už kompatibilné tisíce aplikácií.

 

Mohlo by vás zaujímať: Netradičný talent pakistanského holiča: Svojim zákazníkom upravuje účesy črepinami, horákom aj sekáčikom na mäso

 

Google bol v posledných rokoch v Európe a USA za údajné protisúťažné praktiky pokutovaný alebo potrestaný množstvom súdnych prípadov. Európska komisia udelila od roku 2017 spoločnosti Google niekoľko pokút v hodnote niekoľkých miliárd eur, pričom obvinila amerického giganta zo zneužitia svojej dominancie v prospech vlastných služieb. V marci 2019 bola spoločnosť pokutovaná sumou 1,49 miliárd EUR za zavedenie obmedzujúcich doložiek do zmlúv na webové stránky tretích strán, ktoré bránili konkurentom spoločnosti Google v umiestňovaní ich reklamných reklám na tieto webové stránky.

 

Prečítajte si tiež: Mladý webový dizajnér dokázal kúpiť argentínsku doménu Googlu za necelých 2,5 eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies