Novým šéfom komisie Africkej únie sa stal čadský minister Mahamat

NETKY.SK • 30 Január 2017, 18:36 • 2 min
Novým šéfom komisie Africkej únie sa stal čadský minister Mahamat

ADDIS ABEBA - Novým predsedom Komisie Africkej únie sa dnes stal čadský minister zahraničných vecí Moussa Faki Mahamat. Rozhodli o tom delegáti dvojdňového summitu Africkej únie (AÚ), ktorý sa v nedeľu začal v etiópskej metropole Addis Abeba.

slovakia

left justify in out

Bývalý čadský premiér a súčasný šéf diplomacie tak vo funkcii predsedu Komisie AÚ, ktorá je výkonným a správnym orgánom Únie, nahradí juhoafrickú političku Nkosazanu Dlaminiovú-Zumaovú. Tá túto funkciu zastáva od roku 2012.

 

Faki v hlasovaní delegátov AÚ prekvapujúco porazil svoju protikandidátku, ktorou bola kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová. Tú podľa agentúry DPA pokladali mnohí experti za horúcu favoritku na tento post. Fakiho víťazstvo pripisujú vplyvu dlhoročného čadského prezidenta Idrissa Débyho, ktorý je zároveň končiacim predsedom Africkej únie. Za jeho nástupcu delegáti summitu do tejto čestnej funkcie zvolili súčasného guinejského prezidenta Alphu Condého.

 

Na summite by sa dnes malo rozhodnúť aj o tom, či bude do AÚ opätovne prijaté Maroko, ktoré vystúpilo z Organizácie africkej jednoty (OAJ), predchodcu AÚ po tom, ako bola do OAJ pripustená Saharská arabská demokratická republika (SADR), teda Západná Sahara, ktorej územie si susedné Maroko dlhodobo nárokuje.

 

Africká únia pozostáva z 54 členských štátov. Bola založená v roku 2001 v etiópskej metropole Addis Abeba a činnosť začala o rok nato v Juhoafrickej republike (JAR). Najdôležitejšie rozhodnutia sa robia na zhromaždení únie, ktoré sa koná každé dva roky. Komisia Africkej únie sídli v Addis Abebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies