Novým predsedom Špecializovaného trestného súdu sa stal Michal Truban

NETKY.SK • 11 Jún 2015, 15:00 • 2 min
Novým predsedom Špecializovaného trestného súdu sa stal Michal Truban

BRATISLAVA – Novým predsedom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa stal Michal Truban. Do funkcie ho dnes priamo na pôde pezinského súdu v dopoludňajších hodinách vymenoval minister spravodlivosti Tomáš Borec.

slovakia

left justify in out

Minister akceptoval výsledok výberového konania, ktoré sa uskutočnilo 2. júna. Truban bol v ňom jediným uchádzačom. Vymenovaný je na obdobie piatich rokov.

 

„V rámci výberového konania všetkých päť členov výberovej komisie jednohlasne konštatovalo, že Michal Truban v konaní uspel,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.

 

Truban už v minulosti viedol súd špecializovaný na vybrané obzvlášť závažné zločiny, korupciu a organizovaný zločin. Na jeho čele stál od februára 2007 do júna 2009.

 

Minister vymenoval do funkcie nového predsedu pezinského súdu práve v deň, keď sa skončilo funkčné obdobie doterajšiemu šéfovi súdu Oldřichovi Kozlíkovi. Ten sa rovnako prihlásil do výberového konania, v jeho priebehu však svoju žiadosť vzal späť.

 

Samotný Truban sa dnes pre médiá nevyjadril. Počas výberového konania uviedol, že je potrebné sústrediť sa na rýchlosť a kvalitu rozhodovania pridelených vecí. Na súde podľa neho pretrvávajú problémy s neprimeranou dĺžkou niektorých súdnych konaní.

 

Tento nedostatok chce riešiť opatreniami úspešnými v minulosti v čase, keď súd viedol. Napríklad by sa chcel vrátiť k tomu, aby sa hlavné pojednávania za zvyčajných okolností neodročovali na viac ako 30 dní. Dlhšie obdobie už totiž považuje za prieťahy.

 

Truban by tiež chcel usporiť finančné prostriedky tým, že sa zníži rozsah chránených priestorov v areáli pezinského súdu. Bude sa usilovať o zlepšenie technického stavu budovy, v ktorej sídli pracovisko súdu v Banskej Bystrici. Odmietol myšlienku, aby bolo pracovisko zrušené.

 

Michal Truban pôsobil na Špecializovanom súde v Pezinku od januára 2006. Súd bol v roku 2009 po náleze Ústavného súdu nahradený Špecializovaným trestným súdom. Predtým pracoval od roku 1996 na Okresnom súde v Banskej Bystrici, kde sa špecializoval na trestnú agendu.

 

V roku 2004 postúpil na Krajský súd v Banskej Bystrici. Do sudcovského talára sa dostal po štvorročnej kariére prokurátora. Od roku 1992 pôsobil ako prokurátor na Okresnej prokuratúre v Banskej Bystrici, kde sa zameriaval na všeobecnú a násilnú kriminalitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies