Novým francúzskym premiérom sa stal starosta mesta Le Havre Édouard Philippe

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 15:56 • 2 min
Novým francúzskym premiérom sa stal starosta mesta Le Havre Édouard Philippe

PARÍŽ - Novým francúzskym premiérom sa stal starosta mesta Le Havre Édouard Philippe, ktorého dnes do funkcie vymenoval prezident Emmanuel Macron. Philippe má 46 rokov, je právnik a pravicový politik.

slovakia

left justify in out

Pred odovzdaním premiérskeho úradu dnes odchádzajúci predseda vlády Bernard Cazeneuve v Matignonskom paláci, ktorý je sídlom francúzskej vlády, prijal 95-ročného aktivistu a príslušníka hnutia odporu počas druhej svetovej vojny Rogera Fichtenberga.

 

Ako spresnil denník Le Parisien, Fichtenberg pozná Cazeneuva od jeho 18 rokov, keď sa ešte len začal angažovať v politike.

 

Fichtenberg podotkol, že "cesta, ktorú Cazeneuve (v politike) prešiel, je pozoruhodná". Uviedol, že je veľmi dojatý a polichotený, že v Cazeneuvovej spoločnosti strávil posledné minúty jeho pôsobenia v úrade premiéra.

 

x x x

 

Samotný Macron dnes popoludní odcestuje do Berlína, kde sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ide o Macronovu prvú zahraničnú cestu vo funkcii prezidenta Francúzskej republiky, ktorej sa ujal uplynulú nedeľu.

 

Macron má v utorok naplánované stretnutie s členmi Medzinárodného olympijského výboru a bude s nimi hovoriť o kandidatúre Paríža, ktorý sa chce v roku 2024 stať hostiteľom olympijských hier.

 

V stredu sa očakáva oznámenie mien posledných kandidátov Macronom založenej strany Republika vpred! do júnových parlamentných volieb. V tento deň by mal Macron predsedať aj prvému rokovaniu svojej vlády.

 

Koncom týždňa sa očakáva jeho návšteva francúzskych vojakov v zahraničí, buď v africkom Mali, alebo v Iraku, informovala dnes televízna stanica BFMTV.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies