Novým austrálskym premiérom sa stane Scott Morrison

NETKY.SK • 24 August 2018, 06:28 • 2 min
Novým austrálskym premiérom sa stane Scott Morrison

CANBERRA - Novým austrálskym premiérom sa stane doterajší minister financií Scott Morrison. Na poste nahradí svojho straníckeho kolegu Malcolma Turnbulla, ktorý stratil podporu vlastnej liberálnej strany.

slovakia

left justify in out

Scott Morrison zvíťazil v piatkovom vnútrostraníckom hlasovaní, ktoré sa konalo v budove austrálskeho parlamentu v Canberre. V súboji o post lídra stredopravej Liberálnej strany Austrálie porazil bývalého ministra vnútra a Turnbullovho pôvodného vyzývateľa Petra Duttona v pomere hlasov 45 ku 40.

 

Ďalším krokom by mala byť rezignácia Malcolma Turnbulla. Ten sa v piatkovom hlasovaní už o post lídra neuchádzal a avizoval svoj odchod z politiky.

 

Turnbull v utorok tesne ustál prvé vnútrostranícke hlasovanie. Za jeho zotrvanie v čele strany vtedy hlasovalo 48 liberálnych zákonodarcov - poslancov Snemovne reprezentantov a senátorov. Jeho vyzývateľa Petra Duttona podporilo 35 liberálov.

 

Tlak na Turnbulla sa však opäť zintenzívnil vo štvrtok, keď traja významní ministri ponúkli svoju rezignáciu s tým, že už ho viac nepodporujú. Vyzvali ho, aby usporiadal druhé vnútrostranícke hlasovanie o dôvere, keďže podľa nich stratil väčšinovú podporu liberálov.

 

Turnbull zvolal novú schôdzu klubu na piatok po tom, ako mu bola odovzdaná príslušná petícia, ktorú podpísala väčšina jeho členov. Medzi možnými favoritmi na post premiéra sa spomínala aj ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.

 

Austrália v posledných rokoch zažíva nezvyčajne dlhé obdobie politickej nestability. Turbullov odchod bude podľa agentúry AP znamenať šiestu zmenu na poste austrálskeho premiéra za ostatných 11 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies