Nový systém účinnosti zákonov by mohol pomôcť aj domácim podnikateľom

NETKY.SK • 19 September 2019, 19:4 • 2 min
Nový systém účinnosti zákonov by mohol pomôcť aj domácim podnikateľom

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Peter Pellegrini uviedol, že veľkým problémom pre slovenské firmy je stále pokračujúci trend nedpredvídateľnosti legislatívneho prostredia. Tento proces má podľa neho veľký dopad na domácich podnikateľov.

slovakia

left justify in out

"Vláda a parlament by nemali prijímať zákony, ktoré nadobudnú účinnosť v priebehu daného roka, ale aby vždy nadobúdali účinnosť až v nasledujúcom roku s dostatočnou lehotou," povedal Pellegrini.

 

Vyslovil sa za prijímanie menšieho množstva zákonov a za vytváranie stability a predvídateľnosti legislatívneho prostredia. "To je vážny moment, o ktorom nám hovoria nielen naši domáci podnikatelia, ale aj akcionári veľkých nadnárodných spoločností," podotkol premiér.

 

img


Veľké stretnutie s predstaviteľmi hospodárstva bolo podľa Pellegriniho reakciou vlády na zhoršujúci sa výhľad nielen slovenskej, ale aj globálnej ekonomiky a následného zníženého odhadu rastu domácej ekonomiky. "Dôvody poklesu ekonomickej výkonnosti sú viaceré a sú viac globálne ako domáce. A preto vláda Slovenskej republiky nemá priamy dosah na ovplyvňovanie týchto trendov," poznamenal premiér SR.

 

img

 

Vláda však podľa neho spolu so zamestnávateľmi a priemyselnými zväzmi musí hľadať také riešenia situácie, ktoré zmiernia tlak na slovenské spoločnosti avizujúce pokles objednávok a exportu. "Slovensko ako jedna z najotvorenejších ekonomík na svete pociťuje globálne trendy, ktoré sú spôsobené tak obchodnou vojnou Číny a Spojených štátov, ako aj obavou a neistotou, ako dopadne vystúpenie Veľkej Británie (z Európskej únie)," povedal premiér.

 

img

 

Štrukturálne zmeny podľa neho raz prísť museli v automobilovom priemysle, tie sú spôsobené najmä emisnými požiadavkami. Súvisia s tým aj prechod na priemysel 4.0, digitalizácia, automatizácia, ale aj vplyv klimatických zmien.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona