Nový strážca dolára: Trump nominoval na čelo Fedu Jerome Powella

NETKY.SK • 2 November 2017, 07:04 • 2 min
Nový strážca dolára: Trump nominoval na čelo Fedu Jerome Powella

WASHINGTON – Súčasná šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová skončí vo februári; ako prvej zo všetkých povojnových šéfov Fedu jej neponúkli druhé funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu nejde o prekvapenie ani o narušenie kontinuity. Jerome Powell (64) je členom vedenia Federálneho rezervného systému (Fed) od roku 2012. Vo výbere bol považovaný za hlavného kandidáta.

 

Predpokladá sa, že v otázke zvyšovania úrokov bude pokračovať v opatrnom prístupe Yellenovej. „Powell by sa mohol považovať za klon Janet Yellenovej v pozitívnom význame. Pri rozhodovaní o úrokoch bude pokračovať v rovnako opatrnej, postupnej politike, akú robila ona,“ povedal profesor ekonómie Sung Won Sohn z California State University Channel Islands. Ak Powella potvrdí Senát, nastúpi do funkcie 3. februára, kedy sa končí funkčné obdobie Yellenovej. Zároveň však nie je isté, ako presne bude Powell dodržiavať jej model. Napríklad sa zdá, že je skeptickejší voči prísnej regulácii zavedenej po finančnej kríze z roku 2008.

Po zasadaní, ktoré sa skončilo 1. novembra, Fed oznámil, že nemení hlavnú úrokovú sadzbu (je v pásme 1 až 1,25 %), ale naznačil budúce mierne zvýšenie úrokov, keďže ekonomika je v dobrom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies