REPORTÁŽ: 5-násobný účastník OH v kanoistike nám prezradil svoj tip na rýchlu rekonvalescenciu

NETKY.SK • 10 Jún 2020, 19:15 • 2 min
REPORTÁŽ: 5-násobný účastník OH v kanoistike nám prezradil svoj tip na rýchlu rekonvalescenciu

Erik Vlček je slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike v súťaži štvorkajaku (K4) a dvojkajaku (K2), účastník OH 2000, 2004, 2008, 2012 a 2016. Prezradil nám ako trávil karanténu on, čo zlé sa mu prihodilo, aj to aké doplnky berie aby bol vo forme.

slovakia

left justify in out

 

Erik bol na sústredení, keď vyhlásili stav núdze po celom svete. Strávil dva týždne v karanténe, počas ktorej sa mu podarilo zlomiť si nohu. Momentálne sa snaží rehabilitovať a dostať sa späť do formy. Prezradil nám ako.

 

Konzultoval si svoj stav aj s doktormi? Odporúčali ti niečo zmeniť?

Samozrejme sa snažím aby sa mi rana čím skôr zahojila. Sám som si naštudoval nejaké veci a okrem kalcia a vápnika, ktoré pozná každý, je dôležitá aj kyselina kremičitá aby sa rana rýchlejšie hojila. Aj vodu Royal Water, ktorú mám doma, obsahuje túto kyselinu. Rýchlo rehabilitujem a dúfam, že sa to už čoskoro dá úplne doporiadku. 

 

Kedy nabehneš do svojho bežného športového života?

Všetko chce svoj čas. Nebudem to siliť, no snažím sa preto urobiť všetko. 

 

Prezradíš nám niečo zo súkromia?

Čas, ktorý som trávil s manželkou a deťmi celkom rýchlo ubehol. Zatiaľ si nerobím veľké plány, nechcem sa dostať pod veľký stres. 

 

Ktoré živiny sú pre športovca kľúčové?

Telo športovca si vyžaduje optimálny prísun vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších látok. Najlepšie je, ak sa prijímajú prostredníctvom pestrej a vyváženej stravy. V niektorých prípadoch je potrebné siahnuť po výživových doplnkoch.

 

Vitamíny zo skupiny B sú veľmi dôležité pre výrobu energie – premieňajú bielkoviny a sacharidy na energiu a podieľajú sa aj na produkcii a obnove buniek, vrátane červených krviniek. Bez nich by nemohla správne fungovať ani nervová sústava.

 

Ďalšou kľúčovou živinou pre športovcov je vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravé a silné kosti.

 

Horčík sa zúčastňuje sa na výrobe energie, zohráva podstatnú úlohu v zdraví kostí a takisto eliminuje svalové kŕče, podráždenosť či nervozitu. Podľa odborníkov trpí nedostatkom horčíka až tretina populácie.

 

Športová aktivita kladie zvýšený dôraz aj na príjem železa. Ak je ho v tele málo, vzniká anémia s príznakmi, ako únava, bledosť, dýchavičnosť, problémy so spánkom, bolesti svalov, zvýšená lámavosť nechtov atď.

 

Kyselina kremičitá je nevyhnutná pre sieťovanie kolagénových vlákien. Čím viac kolagénových vlákien v šľachách, väzivách a medzistavcových platničky, tým pevnejší je základ väzivového tkaniva. Predstavte si kolagénové vlákna ako tyčky v dáždniku. Čím budú pružnejšie, tým bude aj dáždnik stabilnejší. Tým menšie nebezpečenstvo vzniká, že sa v silnom daždi prevráti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies