Nový moldavský premiér Pavel Filip odmieta výzvy na svoje odstúpenie

NETKY.SK • 26 Január 2016, 07:06 • 2 min
Nový moldavský premiér Pavel Filip odmieta výzvy na svoje odstúpenie

KIŠŇOV - Nový moldavský premiér Pavel Filip odmieta výzvy protikorupčných demonštrantov, aby on a jeho vláda odstúpili. Filip však v rozhovore pre stanicu BBC zverejnenom v noci nadnes pripustil, že kabinet má poslednú šancu na obnovenie dôvery medzi moldavským obyvateľstvom.

slovakia

left justify in out

Premiér zároveň varoval, že v prípade násilných protestov je pripravený použiť poriadkové sily. V hlavnom meste Kišiňov v nedeľu demonštrovalo približne 20.000 ľudí proti prepojeniu Filipa na sieť vplyvných oligarchov. Premiér výzvy verejnosti odmieta s tým, že jeho odstúpenie by mohlo krajinu poškodiť.


"Mohli by sme sa dostať do hlbokej ekonomickej a spoločenskej krízy. Je možné, že Moldavsko by nebolo schopné vyplácať platy a dôchodky po dobu štyroch mesiacov," upozornil Filip, ktorého zvolili za sporných okolností minulý týždeň. Tohto sociálnodemokratického politika navrhol prezident Nicolae Timofti.


Moldavsko sa zmieta v politickej kríze od vlaňajšieho januára, keď z tamojších bánk zmizla za nevyjasnených okolností jedna miliarda dolárov. Táto postsovietska republika je najchudobnejšou krajinou Európy a finančný škandál spôsobil prudký pokles tamojšej meny, čo zasiahlo životnú úroveň obyvateľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies