Nový minister Pellegrini sa podľa odborárov bude usilovať o vyššie platy učiteľov

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 15:42 • 2 min
Nový minister Pellegrini sa podľa odborárov bude usilovať o vyššie platy učiteľov

BRATISLAVA - Nový minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu (9. 7.) po prvýkrát rokoval so školskými odborármi.

slovakia

left justify in out

Tí mu predstavili hlavné problémy v školstve. Rokovania majú pokračovať koncom augusta. Jedným z hlavných bodov pre odborárov je rokovanie o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa. Pellegrini, ktorý prišiel na ministerstvo školstva z rezortu financií, podľa lídra školských odborárov Pavla Ondeka povedal, že je teraz "na druhom konci stola" a bude sa usilovať o to, aby došlo k navýšeniu platov učiteľov.
     

"Gro rokovaní bude vyjednávanie o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2015, ktorá hovorí o sociálnom zabezpečení, pracovnom čase, dovolenkách a samozrejme o navýšení platov. Tam sa uvidí, ako sa to bude odvíjať," povedal pre TASR predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Zdôraznil, že stále platia aj ďalšie požiadavky odborárov, ako napríklad zvyšovanie podielu HDP do školstva a zmeny v kľúčových školských zákonoch. "Na prvé miesto však dávame finančné ohodnotenie zamestnancov," podčiarkol.
     

Nový minister podľa Ondeka požiadal odborárov, aby na rokovaniach nepredkladali veľa problémov naraz, ale jednotlivé problémy postupne podľa pálčivosti a aby navrhovali aj ich riešenia.
     

Na stredajšom rokovaní ho odborári upozornili aj na nedostatok miest v škôlkach, kvalitných učebníc, nízky počet asistentov učiteľov či slabé ohodnotenie začínajúcich učiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies