Nový minister Hammond urobí všetko preto, aby obnovil dôveru v britskú ekonomiku

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 13:48 • 2 min
Nový minister Hammond urobí všetko preto, aby obnovil dôveru v britskú ekonomiku

LONDÝN - Nový britský minister financií Philip Hammond urobí všetko preto, aby obnovil dôveru v britskú ekonomiku po rozhodnutí Britov o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). A naznačil tiež, že bude postupovať menej agresívne pri znižovaní schodku v rozpočte. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Hammond vo svojom prvom vystúpení na poste ministra financií, na ktorom vystriedal Georgea Osborna, vyhlásil, že ho čakajú náročné úlohy. Po referende, ktoré otriaslo dôverou v Britániu, musí stabilizovať ekonomiku, získať späť dôveru trhov, firiem aj zahraničných investorov.

 

Dnes sa má pritom stretnúť Menový výbor centrálnej banky (Bank of England, BoE), ktorý bude okrem iného rokovať aj o prípadnom znížení jej kľúčovej úrokovej sadzby, prvýkrát od roku 2009. Guvernér BoE Mark Carney sa totiž snaží zabrániť ďalším otrasom po páde britskej libry aj dôvery spotrebiteľov v ekonomiku na najnižšiu úroveň za 21 rokov krátko po referende, v ktorom Briti rozhodli o odchode z EÚ.

 

Hammond rozhlasovej a televíznej stanici BBC povedal, že vyhliadky na zložité rokovania o budúcich vzťahoch Londýna a Bruselu a neistota, ktorej čelia podniky, poškodzujú dôveru v ekonomiku.

 

Nový minister financií však verí, že londýnske finančné centrum City zvládne brexit. Pripomenul, že City of London je veľmi spletitý komplex trhov a ďalších odvetví finančného priemyslu, ako aj právnych a podnikateľských služieb. Preto City len tak ľahko nemôže nikto naradiť a ponúknuť pomerne rýchlo dôveryhodnú alternatívu k takej hustej sieti finančných a doplnkových služieb ako má Londýn.

 

No zároveň vyzval nového ministra pre brexit Davida Davisa, aby Británii zabezpečil čo najväčší prístup na jednotný európsky trh. A zdôraznil, že pri rokovaniach s EÚ treba mať zvlášť na pamäti, že finančný sektor v Londýne potrebuje prístup na spoločný trh únie. Dodal, že je to aj v záujme celej EÚ, nielen v záujme Londýna.

 

Hammond, ktorý bol do stredy (13.7.) ministrom zahraničných vecí, nekomentoval slová svojho predchodcu Osborna, ktorý po referende navrhoval zníženie daní pre firmy na 15 %, aby ich prilákal do krajiny. A vylúčil aj prípravu krízového rozpočtu. Nový minister už dnes ráno avizoval, že zverejní rozpočtové ciele až na jeseň, tak ako je to v Británii zvykom, "normálnym spôsobom".

 

Naznačil však, že zaujme menej agresívny prístup k zníženiu schodku v rozpočte. Ale konkrétne kroky musí jeho ministerstvo teraz zvážiť vo svetle "nových okolností, ktorým ekonomika čelí".

Osborne pôvodne plánoval zredukovať rozpočtový deficit, ktorý je momentálne na úrovni zhruba 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) tak, aby v roku 2020 vykázala Británia prebytok v rozpočte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies