Novú ulicu v Trnave pomenujú po speváčke Eve Kostolányiovej

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 15:59 • 2 min
Novú ulicu v Trnave pomenujú po speváčke Eve Kostolányiovej

TRNAVA - Nové ulice v Trnave pomenujú po speváčke Eve Kostolányiovej, hudobnom skladateľovi Karolovi Elbertovi a historikovi Hadriánovi Radványim. Ide o osobnosti, ktorých život bol spojený s Trnavou. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo koncom apríla.

slovakia

left justify in out

Tri nové ulice vznikajú v blízkosti rekreačnej zóny Kamenný mlyn. Výbor mestskej časti Trnava – západ si už dávnejšie presadil, že všetky nové ulice v tejto časti mesta ponesú mená významných osobností, ktoré už v minulosti samospráva ocenila.


Nezabudnuteľná speváčka populárnych piesní Eva Kostolányiová sa narodila v Trnave v roku 1942, zomrela po ťažkej chorobe ako 33-ročná. Medzitým naspievala množstvo populárnych piesní a získala viacero ocenení na festivale Bratislavská lýra, zúčastnila sa na festivaloch aj v zahraničí. V roku 2012 jej rodné mesto udelilo Cenu mesta Trnava in memoriam. Hudobný skladateľ Karol Elbert bol tiež trnavským rodákom, narodil sa v roku 1911.

 

Najvýznamnejšia je jeho tvorba tanečných piesní, napísal viac ako dvesto skladieb. Historik a publicista Hadrián Radványi v Trnave prežil podstatnú časť svojho života, je autorom desiatok knižných publikácií o Trnave, Slovenskom učenom tovarišstve, trnavských kostoloch, o bazilike v Šaštíne a iných. Jednou z posledných bola reprezentatívna publikácia Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Zomrel vo veku 95 rokov minulý rok v Trnave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies