Ničivý požiar zasiahol významný slovenský kaštieľ

NETKY.SK • 4 Október 2019, 10:58 • 2 min
Ničivý požiar zasiahol významný slovenský kaštieľ

OŽĎANY – Národná kultúrna pamiatka v Ožďanoch, ktorá je ozdobou tohto regiónu, sa včera podvečer ocitla v plameňoch.

slovakia

left justify in out

Na mieste zasahovalo takmer 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Ako informovala banskobystrická krajská polícia, počas hasenia musela polícia zabezpečovať miesto činu proti neoprávneným vstupom občanov, ktorých zvedavosť ťahala do blízkosti kaštieľa, čo komplikovalo aj prístup hasičom s technikou. Príčiny požiaru teraz vyšetrujú.

 

„Prebiehalo hasenie strechy po celom obvode. Kaštieľ má rozmery zhruba 40 krát 40 metrov. Strecha horela v celom rozsahu, kaštieľ je už fakticky bez strechy. Dohášali sme len jednotlivé ohniská na rozsiahlej ploche,“ uviedol Marián Brádňan z HaZZ Rimavská Sobota. Dodal, že na mieste je aj zisťovateľ príčin požiarov. Odhadovaná škoda je minimálne 300 tisíc eur.

 

img

 

Renesančný kaštieľ bol najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani.

 

Kaštieľ bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral. Po zmene režimu vystriedal niekoľko vlastníkov, ktorí s ním mali rôzne zámery. Ani jeden však nebol realizovaný a objekt napokon skončil v exekúcii.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies