Novotný: V Česku nakupujú CT lacnejšie ako u nás

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 10:02 • 2 min
Novotný: V Česku nakupujú CT lacnejšie ako u nás

BRATISLAVA - Na Slovensku sú CT prístroje nakupované drahšie ako napríklad u našich západných susedov, predraženie je niekedy až sto percent v porovnaní s priemernými cenami v Českej republike.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to v stredu na brífingu nezaradený poslanec a člen parlamentného zdravotníckeho výboru NR SR Viliam Novotný. Pri svojich tvrdeniach sa opiera o údaje z verejných obstarávaní, ktoré zozbieral okrem iného na poslaneckých prieskumoch v slovenských štátnych nemocniciach. Tvrdí, že porovnával relevantné veci. Poukazuje napríklad na to, že nemocnica v Uherskom Hradišti kúpila CT za 632 tisíc eur a za taký istý prístroj dala Univerzitná nemocnica v Martine 1,44 mil. eur.

 

Počas poslaneckých prieskumov prešetrili šesť tendrov, zaujímavé sú podľa neho štyri z nich. Tvrdí, že ako keby boli napísané jednou rukou a majú štyri charakteristické znaky. "Prvým znakom je, že verejné obstarávanie robila známa firma, druhým znakom je, že bola privysoká cena. Tretím znakom je, že víťaz určil cenu hneď na začiatku, cena zákazky bola určená podľa ponuky budúceho víťaza. Ten štvrtý znak je, že súťaž nám ako keby zahrali firmy, ktoré sa jej zúčastnili," povedal Novotný. Po týchto zisteniach poslanec skonštatoval, že dochádza k organizovanému tunelovaniu verejných zdrojov v zdravotníctve.

 

Zvýšiť by sa podľa neho mala verejná kontrola a ministerstvo zdravotníctva by malo od verejného obstarávateľa požadovať porovnanie budúcej ceny zákazy s podobnými zákazkami v Česku, Poľsku a Maďarsku. Tvrdí, že predraženie nie je zdôvodniteľné ani prípadnými špecifickými úpravami prístrojov či priestorov, v ktorých sa CT umiestňujú, keďže tie sa pohybujú maximálne do 50 percent ceny zákazky.

 

Pripomína, že pre CT prístroj, ktorý plánovala zakúpiť piešťanská nemocnica za 1,6 mil. eur odišla z postu ministerky zdravotníctva Zuzana Zvolenská, následne nastupujúci minister Viliam Čislák podľa neho prisľúbil vyšetrenie tohto prípadu a to, že prijme také opatrenia, aby k predraženým nákupom prístrojovej techniky v zdravotníctve už nedochádzalo. "Ani čo sa týka prvého, ani čo sa týka druhého sľubu zatiaľ nič neurobil a to je jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva,“ povedal Novotný.

 

Poslanecký prieskum sa realizoval v piešťanskej nemocnici, Fakultnej nemocnici v Trenčíne a Univerzitnej nemocnici v Martine, papierovo si preverili aj brezniansku nemocnicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies