Novinár, ktorý kritizoval proroka Mohameda, pôjde do väzenia

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 15:15 • 2 min
Novinár, ktorý kritizoval proroka Mohameda, pôjde do väzenia

ANKARA - Súd v tureckom Istanbule v stredu poslal za mreže turecko-arménskeho novinára Sevana Nisanyana za údajne "bohorúhačský" článok zverejnený na jeho blogu.

slovakia

left justify in out

Žurnalista v ňom obhajoval kontroverzný protiislamský film Nevinnosť moslimov, ktorý ešte v roku 2012 vyvolal násilné demonštrácie v celom islamskom svete. Nisanyan by mal vo väzení stráviť jeden rok a 45 dní.

"Útočenie na arabského vodcu, ktorý pred stáročiami údajne komunikoval s bohom a vyťažil z toho politické, finančné a sexuálne výhody, nie je nenávistným zločinom," píše sa v Nisanyanovom článku z roku 2012. Narážal pritom na samotného zakladateľa islamu proroka Mohameda. Súd sa uzniesol na tom, že tieto jeho slová "prekročili hranice slobody prejavu", keďže podporovali vyvolávanie "verejných nepokojov". Tvrdý verdikt už stihli odsúdiť viaceré ľudskoprávne 

K podobnému rozsudku sa istanbulské súdy uchýlili naposledy v apríli. Klavirista Fazil Say vtedy vyviazol s 10-mesačným podmienbečným trestom za to, že vyvolával náboženské nepokoje prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies