Noví platcovia DPH by nemali byť hneď mesačnými, navrhuje M. Chren

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 06:40 • 2 min
Noví platcovia DPH by nemali byť hneď mesačnými, navrhuje M. Chren

Noví platcovia DPH by nemali byť hneď mesačnými, navrhuje M. Chren - Politika Plénum Národnej rady SR ukončilo druhý deň štvrtej schôdze diskusiou o finančných zákonoch.

slovakia

left justify in out

img

Plénum Národnej rady SR ukončilo druhý deň štvrtej schôdze diskusiou o finančných zákonoch. Dominovala debata o novele zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Tá okrem iného prináša aj zmenu pre nových platiteľov DPH. Títo už budú musieť byť po novom počas prvého roka od registrácie mesačnými platcami, pričom v súčasnosti sú štvrťročnými.
      Túto povinnosť chce prostredníctvom svojho pozmeňovacieho návrhu z legislatívy vypustiť poslanec Martin Chren (SaS). "Obrovské množstvo daňových subjektov bude musieť podávať daňové priznanie trikrát častejšie než doteraz. V období zvyšovania minimálnych odvodov pre podnikateľov považujem akékoľvek navýšenie administratívneho zaťaženia za neprijateľné," dôvodil počas rozpravy.
      "Štvrťroční platitelia sú nami identifikovaní ako riziková skupina," oponoval šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Pod rúškom menších podnikateľov sa totiž podľa neho často skrývajú "kvázi podnikatelia", ktorí sa registrujú iba pre podvody na tejto DPH. Upozornil zároveň, že ministerstvo už ustúpilo, keď nechalo možnosť platiť daň štvrťročne, pretože pôvodný návrh počítal s úplným zrušením tejto možnosti.
      Vo štvrtok (26.7.) dopoludnia bude rokovaniu dominovať rozprava a definitívne hlasovanie o zrušení trestnoprávnej imunity poslancov. Keďže ide o zmenu Ústavy SR, na odobratie tejto výsady členom snemovne je potrebných aspoň 90 hlasov, teda súčinnosť vládneho Smeru-SD a opozície. Autormi návrhu sú však všetky parlamentné strany, takže po zrušení priestupkovej imunity, o ktorú prišli poslanci v minulom volebnom období, by nemalo nič brániť ani odobratiu trestnoprávnej.
      Na programe tretieho rokovacieho dňa bude aj voľba nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Ak všetko pôjde podľa uzavretých dohôd, stane sa ním bývalý poslanec SaS Kamil Krnáč. Premiér Robert Fico (Smer-SD) totiž po voľbách vyhlásil, že sociálni demokrati podporia kandidáta, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany, čo sa aj stalo. Krnáč protikandidáta vo voľbe nemá.
      Poslanci tiež začnú riešiť akútnu situáciu v poľnohospodárskej výrobe, ktorú vyvolal extrémny a dlhotrvajúci nedostatok zrážok v tomto roku. Ministerstvo pôdohospodárstva na ňu reaguje novelou zákona, ktorá rieši poskytovanie podpory z Environmentálneho fondu na účely včasného predchádzania vzniku, zmiernenia vplyvu a odstraňovania následkov extrémnych poveternostných podmienok. Novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka navrhuje vláda prijať v skrátenom legislatívnom konaní. Takýto inštitút umožní poslancom prerokovať a schváliť právnu normu v priebehu niekoľkých hodín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies