Briti a Rusi spojili svoje sily na vytvorenie spoločnej vakcíny proti koronavírusu

NETKY.SK • 11 December 2020, 15:00 • 2 min
Briti a Rusi spojili svoje sily na vytvorenie spoločnej vakcíny proti koronavírusu

Britskí a ruskí vedci spolupracujú na teste kombinácie dvoch vakcín proti koronavírusu. Cieľom pokusu s vakcínou Oxfordskej univerzity a farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a vakcíny Sputnik V, ktorú vyvíja Gamalejovo národné výskumné centrum v Moskve, je zistiť, či sa dá vylepšiť ochrana proti ochoreniu COVID-19.

slovakia

left justify in out

Vzorka 

Testy sa uskutočnia v Rusku a zúčastnia sa na nich osoby staršie ako 18 rokov. Zatiaľ však nie je jasné, koľko účastníkov bude štúdia mať.

 

img

 

Bude to akoby dvojitá dávka?
AstraZeneca uviedla, že preskúmavajú kombinácie rôznych adenovírusových vakcín, aby zistili, či ich zmiešanie povedie k lepšej imunitnej reakcii u ľudí, a teda aj väčšej ochrane. Sputnik V a oxfordská vakcína sú si podobné, pretože obidve obsahujú genetický materiál z takzvaného spike proteínu vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19.

 

img

 

Prvé výsledky 
Oxfordská univerzita nedávno zverejnila výsledky testov na ľuďoch, ktoré ukazujú, že je ich vakcína účinná. Vedci ešte stále zbierajú dáta o účinnosti vakcíny u starších vekových skupín a zároveň čakajú na schválenie u britského Regulačného úradu pre lekárske a zdravotnícke potreby (MHRA).

 

img

 

Sľubné sú aj skoré výsledky posledného štádia testov Sputnika V, ktorý ešte predtým Rusko schválilo pre núdzové použitie a v súčasnosti ho ponúka v rámci masového vakcinačného programu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies