Nové usmernenie má pomôcť ľuďom s liečbou závislosti od nikotínu

NETKY.SK • 13 December 2023, 13:30 • 2 min
Nové usmernenie má pomôcť ľuďom s liečbou závislosti od nikotínu

BRATISLAVA - Nové usmernenie má pomôcť ľuďom s liečbou závislosti od nikotínu. Vypracovala ho skupina odborníkov pri ministerstve zdravotníctva. Rezort ho schválil na jeseň. Na stredajšej tlačovej konferencii na to upozornili zástupcovia Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Každý lekár má podľa usmernenia zisťovať užívanie nikotínu u pacienta. Diagnózu závislosti od fajčenia má zaznamenať a užívateľovi ponúknuť krátku intervenciu. "Ak pacient súhlasí a chce sa liečiť, liečbu závislosti od nikotínu má aplikovať alebo sprostredkovať podľa usmernenia štandardného diagnostického a terapeutického postupu pre manažment závislosti od nikotínu," priblížili z centra.

Zároveň poukázali na to, že Slovensko je podľa OECD aj prieskumu Eurostatu v počte užívateľov tabakových výrobkov nad priemerom Európskej únie. "Užíva ich denne 21 percent obyvateľov, teda každý piaty je na Slovensku závislý od nikotínu," skonštatovali. Upozornili tiež na to, že medzi školákmi sa podľa štúdie Health Behaviour in School Aged Children rozšírilo fajčenie elektronických cigariet.

Na následky fajčenia zomiera ročne na Slovensku asi 11 tis. ľudí, celosvetovo dosahuje počet úmrtí až 5,4 mil. Kým vo vyspelých krajinách je už fajčenie obmedzené legislatívne, expanzia tabakového priemyslu sa postupne presúva do menej vyspelých krajín s takmer nulovou právnou ochranou.  Odhaduje sa, že v roku 2030 by až 80 % úmrtí v rozvojových krajinám mohlo byť spôsobených následkami fajčenia.

 

Na svete dnes fajčí približne 1,3 miliardy ľudí. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvoria približne 47% muži12% ženy nad 15 rokov. Štatistiky WHO ďalej hovoria o tom, že fajčenie zapríčiňuje úmrtie každého desiateho človeka na svete a predstavuje v poradí druhú najväčšiu príčinu úmrtnosti.

 

Cigaretový dym obsahuje približne 4000 rôznych látok s účinkom na organizmus. Skladá sa z plynnej zložky a pevných častíc. Nájdeme v ňom nikotín, decht, oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanovodík, benzén, polónium, čpavok, nikel, arzén, kadmium a mnohé ďalšie. Výskumy ukázali, že až 60 látok obsiahnutých v jednej cigarete má na organizmus človeka negatívny vplyv a môže spôsobiť zdravotné komplikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave / ŠÚKL, Foto: Pluska / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies