Podľa britských spravodajských služieb Rusko používa na Ukrajine výbušné zariadenia umiestnené vo vozidlách

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 16:15 • 2 min
Podľa britských spravodajských služieb Rusko používa na Ukrajine výbušné zariadenia umiestnené vo vozidlách

LONDÝN - Rusko v rámci invázie na Ukrajinu používa improvizované výbušné zariadenia umiestnené vo vozidlách, uviedli britské spravodajské služby. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA a oznámenia britského ministerstva obrany na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Britský rezort diplomacie vo svojej každodennej správe píše, že v júni tohto roka hlásili viacero prípadov, keď ruské sily použili zastarané obrnené vozidlá naložené niekoľkými tonami výbušnín a improvizované výbušné zariadenia ukryté vo vozidlách (VBIED). "Posádka pravdepodobne vozidlo opustí po tom, ako ho navedie na správnu dráhu," píše ministerstvo. 

Najviac ruských VBIED hlásili v meste Marjinka v Doneckej oblasti a začali sa používať niekoľko dní po tom, ako túto oblasť posilnili čečenské jednotky. "Existuje vážna pravdepodobnosť, že priekopníkmi týchto útokov sú čečenské sily," dodal rezort. Čečenskí bojovníci majú podľa analytikov v tejto oblasti skúsenosti ešte z obdobia vojen s Ruskom v 90. rokoch minulého storočia. "Takisto bolo hlásené, že Čečenci bojujúci za Ukrajinu vyrábali podobné vozidlá v januári 2023," uviedlo britské ministerstvo obrany.

 

Väčšina takýchto ruských vozidiel s výbušninami takmer s určitosťou vybuchla ešte predtým, než dosiahla svoj cieľ. Dôvodom je kombinácia protitankových striel a priamej paľby. To podľa britského rezortu obrany spochybňuje použiteľnosť týchto zariadení. VBIED však dokážu spôsobiť rozsiahle explózie, čo môže mať psychologický účinok na príslušníkov brániacich sa síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies