Nové skutočnosti zrúteného lietadla na Ukrajine: Našli časť protivzdušnej rakety Buk

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 08:03 • 2 min
Nové skutočnosti zrúteného lietadla na Ukrajine: Našli časť protivzdušnej rakety Buk

AMSTERDAM - Medzinárodní vyšetrovatelia leteckej tragédie na východe Ukrajiny z júla 2014 našli na mieste dopadu malajzijského civilného dopravného lietadla zadnú časť protivzdušnej rakety Buk. Holandská prokuratúra zverejnila dnes jej fotografiu po prvý raz na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Na žiadosť holandských vyšetrovateľov došlo už v minulom týždni k otvoreniu schránky nemeckého súkromného detektíva Josefa Rescha vo finančnom ústave v švajčiarskom Zürichu a k zhabaniu jej obsahu. Dôvodom je podozrenie, že majiteľ disponoval informáciami o vinníkoch zodpovedných za zostrelenie stroja. Zaistené veci sú teraz predmetom skúmania, informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry Wima de Bruina.


Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letel v júli 2014 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, keď ho zostrelili nad východnou časťou Ukrajiny, kde už vtedy bojovali ukrajinské vládne jednotky s proruskými separatistami. Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za tragédiu, ktorú neprežil nikto z 298 ľudí na palube.


Resch vypísal už skôr z poverenia anonymných klientov miliónové odmeny za informácie o vinníkoch. Vlani potom potvrdil, že jeho klienti požadované informácie dostali.


Holandská justícia, ktorá riadi medzinárodné vyšetrovanie, zatiaľ žiadne konkrétne údaje o možných podozrivých nezverejnila.


Prvé výsledky vyšetrovania by mali byť zverejnené po lete tohto roku. Konečná verzia vyšetrovacej správy by mala vniesť jasno do polemiky o použitej zbrani i presnom mieste, odkiaľ bola raketa vypálená. Lietadlo sa zrútilo na tej časti územia Ukrajiny, ktorú mali pod kontrolou proruskí separatisti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies