Nové školské odbory chcú zorganizovať ďalší neobmedzený štrajk

NETKY.SK • 10 December 2012, 08:20 • 2 min
Nové školské odbory chcú zorganizovať ďalší neobmedzený štrajk

Nové školské odbory chcú zorganizovať ďalší neobmedzený štrajk - Politika Nové školské odbory (NŠO) nepodporujú protesty, ktoré školský odborový zväz organizuje tento týždeň v krajských mestách. Vnímajú ich skôr ako symbolický manifest a nechávajú na svoj

slovakia

left justify in out

imgNové školské odbory (NŠO) nepodporujú protesty, ktoré školský odborový zväz organizuje tento týždeň v krajských mestách. Vnímajú ich skôr ako symbolický manifest a nechávajú na svojich členoch, či sa do nich zapoja. 

"Vyhrať môžeme len vtedy, ak sa opätovne zorganizujeme a vyhlásime neobmedzený ostrý štrajk, na ktorom sa záväzne zúčastní aspoň 60 % škôl prípadne zamestnancov školstva," napísalo vo svojom stanovisku predsedníctvo NŠO.

Zorganizovanie neobmedzeného ostrého štrajku, ktorý by bol úspešný, označili za svoj primárny cieľ."Štrajk má význam, keď prinúti vládu rokovať a ustúpiť, keď doň bude zatiahnutá veľká časť spoločnosti," odpovedal predseda NŠO Ľudovít Sebelédi na otázku, kedy by sa mohol ostrý štrajk znova uskutočniť. Jednou z možností by podľa neho mohol byť aj bojkot maturít. Dôležitý však bude názor väčšiny školských zamestnancov.

Podľa NŠO idú aktuálne protestné aktivity do stratena. Tvrdia, že demonštrácie a štafetové štrajky zamestnancom škôl zbytočne odoberajú energiu a neposúvajú školských pracovníkov k naozajstným zmenám v školstve. "Dali sme sa vmanipulovať do zdĺhavých vyjednávaní o päť či desať percent... Sme už zo súčasného vývoja unavení a aj verejnosť nás začína vnímať ako neschopných jasne vyjadriť svoje požiadavky a vytrvať. Nakoniec naozaj dopadneme ako mäkkýše a to podstatné sa nezmení,"domnievajú sa predstavitelia nových odborov.

Podstatné sú pritom podľa nich tri veci. V akom prostredí sa budú deti vzdelávať, či bude deti učiť finančne zabezpečený profesionál, alebo "ekonomicky vystresovaný poloučiteľ", a s akými nástrojmi bude učiteľ pôsobiť na deti.

Protestné zhromaždenia, ktoré tento týždeň organizujú školskí odborári majú podľa pôvodného plánu odštartovať v utorok (11. 12.) v Prešove a Žiline. V ďalších dňoch by mali pokračovať v Banskej Bystrici, Trnave, Nitre, Bratislave, Trenčíne a Košiciach. Okrem toho chcú svoju nevôľu prísť dnes pred Úrad vlády SR vyjadriť učitelia z púchovského gymnázia, v utorok plánuje Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici protestný pochod a v stredu chcú svojich učiteľov protestom podporiť košickí študenti.

Štrajk, ktorý školský odborový zväz odštartoval v pondelok 26. novembra, neskočil, odborári ho však 28. novembra prerušili. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies