Nové pravidlá v bankovníctve zjednodušia prácu klientom a uľahčia kontrolu nad financiami

NETKY.SK • 15 Január 2018, 09:22 • 2 min
Nové pravidlá v bankovníctve zjednodušia prácu klientom a uľahčia kontrolu nad financiami

BRATISLAVA – Nové pravidlá v bankovníctve, ktoré sa začali spúšťať počas tohto víkendu, budú banky povinné sprístupniť informácie o účtoch svojich klientov tretím stranám.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá sú nariadením novej európskej smernice o platbách. Smernica je známa aj ako PSD2, ktorú klienti vítajú a poskytuje im lepší prehľad o financiách. Najnovšie prieskumy ukazujú, že služby najviac oceňujú ľudia, ktorí si vedú účty vo viacerých bankách. Takto sa budú môcť lepšie orientovať vo svojich účtoch a získajú lepšiu kontrolu nad svojim kapitálom. Takáto úprava zjednoduší prácu aj startupom, ktoré budú môcť do detailov analyzovať svoje náklady na podnikanie. Bankám takýmto spôsobom vzniká konkurencia.

 

 

„Subjekty trhu budú mať ešte prechodné obdobie osemnásť mesiacov na prípravu,“ uviedol riaditeľ pre bankový sektor v spoločnosti Softec, Peter Polák. Výhody PSD2 začnú naplno klienti využívať v priebehu dvoch rokov, pričom budú môcť ušetriť na poplatkoch za služby v bankách. „Do roku 2020 tak banky môžu prísť až o desať percent svojich príjmov za transakčné poplatky,“ informoval Adam Šoukal, šéf platobnej inštitúcie Roger, ktorá sa zaoberá financovaním firiem. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies