Nové označovanie kvality vín sa zatiaľ príliš neujalo

NETKY.SK • 27 September 2010, 07:23 • 2 min
Nové označovanie kvality vín sa zatiaľ príliš neujalo

Nové označovanie kvality vín sa zatiaľ príliš neujalo

slovakia

left justify in out

img

Na Slovensku už rok platí takzvaný vinohradnícky zákon, ktorý okrem iného priniesol aj zmeny v označovaní kvality vín. Upravil nové pravidlá, ktoré sú platné v krajinách Európskej únie.
Predsedníčka Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov Oľga Bejdáková na otázku TASR do akej miery sa nový zákon osvedčil v praxi slovenských vinárov a vinohradníkov, odpovedala: "Myslím si, že tento rok je dosť špecifický na to, aby sme dokázali hodnotiť dopad legislatívy na slovenských vinohradníkov a vinárov. Už len preto, že v tomto vinohradníckom roku došlo k veľmi špecifickým meteorologickým, klimatickým podmienkam. Azda aj preto sa ľudia v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti stále stotožňujú s pôvodnou vinárskou legislatívou platnou od roku 1996. V jej duchu sme vychovali našich vinárov i vinohradníkov a tiež konzumentov vín, ktorí sa orientujú podľa zaužívaných priorít určujúcich kvalitu vína. Odvíja sa od obsahu cukru v hrozne v čase oberačky," povedala Bejdáková.
Slovenskí výrobcovia ponúkali na trh vína, ktorých kvalita sa označovala ako stolové, akostné a akostné vína s prívlastkom. "Pre nás je táto hodnota vín stále prioritná. Tieto prvky sme dokázali vsunúť aj do novej legislatívny. Tá v súčasnosti hovorí, že poznáme vína bez zemepisného označenia, čo sú menej kvalitné stolové vína. Ďalej vína so zemepisným označením, čo reprezentuje strednú akoby akostnú až nižšiu triedu, a potom sú to vína s chráneným zemepisným označením, čo sú vína, ktoré zatrieďujeme medzi vína akostné s prívlastkom. K týmto novým označeniam sme si však priradili označenia vína s prívlastkom a s chráneným označením pôvodu. Naši konzumenti sa tak môžu popri novej terminológii zorientovať aj v zaužívaných pojmoch, ako sú vína kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna a podobne. Je to kategorizácia, ktorá je pre našu určitú slovenskú kultúru vína, prípadne českú či nemeckú, veľmi dôležitá," dodala Bejdáková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies