Nové bloky JE v Mochovciach majú byť bezpečnejšie

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:42 • 2 min
Nové bloky JE v Mochovciach majú byť bezpečnejšie

Nové bloky JE v Mochovciach majú byť bezpečnejšie

slovakia

left justify in out

img

Nové bloky jadrovej elektrárne (JE) v Mochovciach budú po dobudovaní oveľa bezpečnejšie ako ich starší predchodcovia. Podľa slov Vedúceho komunikácie jadrových elektrární Róberta Holého budú mať viaceré vylepšenia, ktoré výrazne prispeli k zvýšeniu bezpečnosti prevádzky jadrovej elektrárne. "Tretí a štvrtý blok sú dizajnovo možno o polovicu generácie ďalej. Prvý a druhý blok sa spúšťali v roku 1998 a 2000. Teraz máme o desať rokov viac, takže už aj úvodný projekt bol vylepšený a zahŕňal určité systémy, ktoré zodpovedajú súčasnej úrovni a hladine bezpečnosti, ktorú stanovujú štandardy. Ťažko to vyjadriť percentuálne. Pravdepodobnosť ťažkej havárie s účinkami na okolie pri treťom a štvrtom bloku je desaťnásobne nižšia ako pri prvom a druhom bloku," uviedol Holý po dnešnom oficiálnom uložení tlakovej nádoby do rozostavaného tretieho bloku elektrárne.
Dodržiavanie prísnych bezpečnostných opatrení pri výstavbe oboch blokov dnes v Mochovciach potvrdila aj predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková. Tlaková nádoba nainštalovaná v elektrárni spĺňa podľa jej slov všetky bezpečnostné kritériá, aj napriek tomu, že bola vyrobená pred viacerými rokmi. "Podmienky na skladovanie boli presne určené. Tlaková nádoba bola zakonzervovaná a trvalo sa sledovalo, či tie podmienky na skladovanie sú vyhovujúce. Treba si uvedomiť, že je to významný komponent elektrárne, ktorý bude sledovaný počas celej prevádzky. Tlaková nádoba bola zmonitorovaná pred tým, ako sa položila na miesto a bude sa robiť kompletný monitoring materiálu a všetkých jej súčastí pred uvedením do prevádzky," vysvetlila Žiaková. Kontroly sa budú opakovať každé štyri roky a po dôkladných analýzach sa bude sa vyhodnocovať, či sa na tlakovej nádobe vyskytujú poruchy, prípadne aký majú charakter.
Jadrová bezpečnosť je prioritou aj pre Ministerstvo hospodárstva SR. Podľa slov štátneho tajomníka ministerstva Martina Chrena má vláda v oblasti energetiky aj ďalšie priority. Patrí k nim schopnosť zabezpečiť dodávky cenovo dostupnej elektrickej energie pre konečných spotrebiteľov. "No zároveň je veľmi dôležité zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť dodávok elektrickej energie. Z tohto pohľadu vláda a ministerstvo hospodárstva jednoznačne podporuje projekt dokončenia Jadrovej elektrárne Mochovce a zároveň sme sa v programovom vyhlásení vlády zaviazali podporiť aj projekt výstavby novej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, avšak len za podmienky, že tento druhý projekt nebude stáť slovenských daňových poplatníkov ani cent," zdôraznil Chren.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies